Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Brzoklizački višeboj: Holanđanke ubeljive, Džordan Štolc piše istoriju - | K-013 Portal

Brzoklizački višeboj: Holanđanke ubeljive, Džordan Štolc piše istoriju

brzoklizacki viseboj

Sva tri prva mesta u ženskoj konkurenciji na „all around“ svetskom prvenstvu u brzom klizanju, održanom u nemačkom gradiću Incelu, zauzele su takmičarke iz Holandije, a najbolja od njih je bila Džoj Bune, koja je uz pobedu na najdužoj ženskoj trci (5,000 metara), u nedelju zabeležila i pobedu na 1,500 metara i odnela ubedljivu pobedu u ukupnom plasmanu.

Kada se na to doda da je Bune bila najbrža i na 3,000 metara u subotu, te da je bila deseta na 500 metara, jasno je da je titula sveukupno najbolje brzoklizačice za 2024. otišla u prave ruke.

Drugo mesto osvojila je Marijke Grunevud, a treće veteranka Antonet Rijpma Dejong.

Veoma blizu medaljama bile su i Frančeska Lolobriđida (Italija), Mej Han (Kina) i Ragne Viklund (Norveška), koje su zauzele pozicije od 4. do 6. mesta.

Borba u muškoj konkurenciji bila je interesantna sa istorijskog aspekta: veoma ubedljivu pobedu ostvario je specijalista za sprinterske discipline, devetnaestogodišnji Amerikanac Džordan Štolc, koji je postavio i svetski rekord po broju osvojenih poena.

Tako je postalo sasvim jasno i opravdano zašto se Štolc nije takmičio u četvrtak i petak za najbržeg sprintera, jer je u disciplinama od 500 do 1,500 metara praktično nepobediv već drugu godinu za redom.

Srebrnu medalju, baš kao i na prethodnom svetskom „all around“ prvenstvu osvojio je Holanđanin Patrik Rust, a treće mesto pripalo je Norvežaninu Hajgeiru Engebrotenu.

Ovim takmičenjem završena je sezona u brzom klizanju na takozvanim dugim stazama (long track) u kojima se trke održavaju na ovalnom ledu dužine 400 metara i praktično bez kontakata takmičara na stazi. 



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS