Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Počinje nova sezona u skijaškim takmičenjima, Šifrin i Odermat favoriti - | K-013 Portal

Počinje nova sezona u skijaškim takmičenjima, Šifrin i Odermat favoriti

skijanje, zelden

Nova sezona Svetskog kupa u skijaškim takmičenjima počinje za vikend u Zeldenu, a favoriti za osvajanje velikog kristalnog globusa ponovo su Amerikanka Mikaela Šifrin i Švajcarac Marko Odermat.

Šifrin i Odermat ulaze u sezonu kao dvostruki uzastopni šampioni Svetskog kupa.

Amerikanka je rekorder po broju pobeda u Svetskom kupu – 88, a rekord je oborila prošle sezone kada je nadmašila 86 pobeda Šveđanina Ingemara Stenmarka.

U sezoni bez svetskih prvenstava i Olimpijskih igara, pobede u Svetskom kupu su glavni cilj za Šifrin, koja je bila šampionka 2017, 2018, 2019, 2022. i 2023. godine. Šestom tituom izjednačila bi se sa Austrijankom Anemari Mozer-Prel, koja je sportom dominirala tokom sedamdesetih godina.

Amerikanka u sezonu ulazi sa novim trenerom Norvežankom Karin Harjo. 

Šifrin je toliko bila dominantna prošle sezone da su drugoplasirana Švajcarkinja Lara Gut-Behrami i Slovakinja Petra Vlhova imale 1.000 bodova manje u generalnom plasmanu.

U takmičenju u spustu Italijanka Sofija Gođa ima priliku da osvoji petu titulu, odnosno četvrtu uzastopnu.

U muškoj konkurenciji glavni favorit je 26-godišnji Marko Odermat. On je prošle sezone osvojio više od 2.000 bodova u Svetskom kupu – 2.042 i oborio rekord koji je Marsel Hiršer držao od 2000. godine.

Sa 13 pobeda prošle sezone, sedam u veleslalomu i šest u superveleslalomu, priključio se rekorderima Ingemaru Stenmarku (1979), Hermanu Majeru (2001) i Marselu Hiršeru (2018) po broju pobeda tokom jedne sezone.

Više pobeda od njih u jednoj sezoni imaju dve skijašice – Šifrin ima 17 (2019), a Švajcarkinja Vreni Šnajder 14 (1989).

Odermat, aktuelni olimpijski šampion u veleslalomu, osvojio je na ovogodišnjem Svetskom prvenstvu zlatne medalje u spustu i veleslalomu.

Odermatovi konkurenti biće Norvežani Aleksander Omot Kilde i Henrik Kristofersen, Austrijanac Marko Švarc, kao i Francuz Aleksis Pantiro.

Nova sezona počinje u subotu veleslalomom za skijašice u austrijskom Zeldenu.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS