Mesec dana kasnije objavljeno da će se Mundijal održati u Poljskoj i Sloveniji, a sve utakmice biće odigrane u tri grada. Čak četiri grupe igraće u„Stožicama“ u Ljubljani, dok će preostale dve nastupati u Katovicama i Gljivicama. Kao i uvek kad je Poljska domaćin nekog velikog takmičenja očekuje se velika poseta, a već su rasprodate ulaznice za završnicu takmičenja, piše Danas.

Najveće odbojkaško takmičenje, koje se održava na svake četiri godine, imaće i dodatni značaj jer predstavlja i poslednji filter pred žreb kvalifikacionih grupa za Olimpijske igre u Parizu.

Titulu šampiona sveta braniće Poljska, koja je trijumfovala na poslednja dva prvenstva. Ekipa koju je u međuvremenu preuzeo srpski trener Nikola Grbić nastupiće bez naturalizovanog Kubanca Leona, a u najužem je krugu kandidata da trijumfuje i na ovom takmičenju i da upiše zlatni het-trik, što je pre njih pošlo za rukom i Italiji (1990, 1994, 1998) i Brazilu (2002, 2006, 2010).

Uz Poljake još desetak reprezentacija će se boriti za medalje, a među najvećim favoritima su i aktuelni olimpijski šampion i osvajač Lige nacija Francuska, zatim Brazil, SAD, Italija. Slovenija, Kuba, Iran, Argentina i Kanada.

Potencijalna iznenađenja mogu da naprave Bugarska i Holandija. Afričke selekcije Egipat, Tunis i Kameron, zatim ekipe iz Centralne Amerike (Meksiko i Portoriko), kao i Kina i Katar ubrajaju se u autsajdere.

Odbojkaška reprezentacija Srbije, koja je trenutno na 11. mestu rang liste FIBA, zvanično nije među osam najvećih favorita, ali su je bukmejkeri označili kao šestog na listi potencijalnih osvajača zlatne medalje. Po mišljenju selektora Igora Kolakovića uloga blagog autsajdera odgovara njegovom timu i motiviše igrače.

Iako nije zabeležila dobar rezultat u nedavno završenoj Ligi nacija, Srbija je imala sreće na žrebu i nalazi se u najlakšoj grupi, u kojoj su još i Ukrajina, Portoriko i Tunis. Sve mečeve igraju u Katovicama, prvi u subotu 27. avgusta protiv Ukrajinaca, dva dana kasnije se sa Portorikom, a poslednji duel u ovoj fazi takmičenja je sa Tunisom 31. avgusta.

Borba za medalje će u mnogome zavisiti i od izgleda „kostura“ uoči druge faze šampionata, a ovo Svetsko prvenstvo igra se po novom sistemu takmičenja. Posle grupne faze (šest grupa po četiri selekcije), organizatori šampionata, Poljaci i Slovenci, pod uslovom da su se plasirali među 16 najboljih, dobiće pozicije jedan i dva u „kosturu“.

Ostale reprezentacije biće rangirane od trećeg do šesnaestog mesta među nosiocima, na osnovu osvojenih bodova iz prve runde takmičenja.Od osmine finala igra se po sistemu direktne eliminacije, prvi put u istoriji Svetskih prvenstava. Iako šampionat traje 17 dana, na njemu će se odigrati samo 50 mečeva.