Iako bez pomoći pošteđene trojke – trofejne kapitenke Maje Ognjenović, jedne od najboljih poenterki na planeti Tijane Bošković i vrlo iskusnog libera Silvije Popović, izabranice italijanskog stručnjaka briljiraju ove sezone u Ligi nacija.

Sa osam pobeda iz 12 mečeva i 23 osvojena boda zauzele su šesto mesto posle grupne faze, ali su zbog domaćinstva Turske na Fajnal-ejtu, tj. propozicija u vezi s tim, pomerene na sedmu poziciju, što ih je gurnulo u duel sa „strašnim“ Amerikankama.

Ceo svet je očekivao prolazak Robinson, Franti i ostalih cura, sa skorom 11-1 u prvom delu LN, ali crne prognoze nisu pokolebale naše devojke, šta više, tako rezultatski neopterećene, dale su najbolje od sebe i u pet setova – 3:2 (29:27, 25:23, 20:25, 20:25,15:13) izbacile glavnog favorita iz dalje trke za titulu i vredan novčani ček Međunarodne odbojkaške federacije.

Ujedno, pumpajući same sebi samopouzdanje za duel sa novim, takođe sjajnim rivalom (10-2), jer nisu gubile glavu i padale u očaj ni kada su posle 2:0 u setovima izgubile prednost i otišle u taj-brejk kockanje.

– Očekivale smo da ćemo dati svoj maksimum, bile spremne i za borbu u pet setova, a njih nikada ne gubimo, ali teško je bilo pretpostaviti da ćemo pobediti najbolju reprezentaciju na svetu, u ovom trenutku. Zaista ne znam šta bih specijalno rekla osim da smo bile fokusirane i igrale s osećajem, od prvog do poslednjeg poena. Stvarno neverovatno iskustvo – izustila je presrećna kapitenka Ana Bjelica nakon skidanja olimpijskih prvakinja sa trona Lige nacija.

Ona je senzacionalnom ishodu jedne od dve borbi za Top osam, prvog dana završnog turnira u Ankari, doprinela sa 20 poena, dok je Sara Lozo bila još veća enigma za SAD (22). I (ne samo tom rolom) pokazala da je „prerasla“ Ligu nacija, tj. da je možda vreme da konačno završi iznad crte, kada se naprave završni spiskovi za EP, SP ili OI.

Sa 25 godina nije više mlada pa da se čeka njeno odbojkaško sazrevanje, deo seniorskog nacionalnog tima je dovoljno dugo da bi znala kako funkcioniše, iskustvo igranja u inostranstvu (pogotovo minula odlična sezona u ruskom Protonu) formiralo ju je kao primačicu servisa koja uliva sigurnost… pa bi ovog leta mogla da dobije pravih pet minuta u A selekciji.

Počev već od planetranog šampionata u Holandiji i Poljskoj (23. septembar – 11. oktobar). Dosta je vremena do tada, valja ostati zdrav i u dobroj formi, ali je Jagodinka od starta Lige nacija skretala pažnju na sebe, a pogotovo u trijumfu za Top četiri.

Isto, naravno, važi i za Brankicu Mihajlović, Maju Aleksić, Jovanu Stevanović, Minu Popović… kao i odsutni triling, jer su navikle da uvek pucaju visoko kada se radi o ambicijama, a i evropske i svetske titule poslednjih godina ih obavezuju na maksimalno davanje, uvek i svuda. Pa, kako prođu, već u subotu kada staju na crtu Kariokama.