Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Arhitekte: Generalštab je remek-delo, moguće ga je rekonstruisati - | K-013 Portal

Arhitekte: Generalštab je remek-delo, moguće ga je rekonstruisati

generalstab, rekonstrukcija, udruzenje arhitekata srbije

Udruženje arhitekata Srbije je danas ocenilo da su zgrade Generalštaba i Ministarstva odbrane u centru Beograda, bombardovane 1999, „originalno remek-delo modernog i kompleksnog arhitektonskog izraza koje svedoči da kao društvo možemo da iznedrimo kvalitet koji smo do sada bili kadri da prepoznamo i sačuvamo“.

Povodom „dnevno-političke debate“ o mogućoj prenameni tog zemljišta i ustupanja privatnom investitoru kompleksa tih objekata“, u saopštenju Skupštine Udruženje arhitekata Srbije se kaće da je rekonstrukcija moguća za šta postoji „mnoštvo svetskih primera ratom devastiranih, urušenih objekata i celina“.

Nedavno je objavljen plan da se jednom američkom investitoru omogući da na tom mestu izgrade luksuzne hotele i stanove.

Međutim, piše u saopštenju, postoji niz arhitektonskih pristupa kojima se objekti privode novim namenama, uz očuvanje prepoznatih i zakonom zaštićenih vrednosti.

Ističe se da je kompleks objekata DSNO–Generalštab arhitekte Nikole Dobrovića iz 1965. godine „arhitektonska i prostorno urbanistička celina nesumnjive i apsolutne arhitektonske vrednosti“ i deo je identiteta Beograda, upisan u „kolektivnu memoriju lokalne istorije otpora oružanim agresijama koji su generacije pre nas iznele u borbi za nezavisnost i formiranje državnog i kulturnog identiteta“.

Udruženje podseća da je Vlada Srbije taj kompleks zgrada 2005. godine proglasila za spomenik kulture iz čega je proistekao niz mera za zaštitu tih objekata i njihove okoline.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS