Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Evropska asocijacija prajdova: Nijedna zemlja koja poštuje sebe ne bi popustila pred nasilnicima - | K-013 Portal
evropska asocijacija prajdova, evroprajd beograd

Evropska asocijacija prajdova: Nijedna zemlja koja poštuje sebe ne bi popustila pred nasilnicimaPredsednica Evropske asocijacije organizatora prajda (EPOA) Kristine Garina izjavila je da je policija čekala poslednji mogući trenutak da zabrani Paradu ponosa.

Ocenila je da zabrana pokazuje potpuni neuspeh političkog rukovođenja premijerke Ane Brnabić i potpuni neuspeh Srbije da zaštiti najosnovnije slobode svojih građana.
 
"Svaki put kada se to ranije desilo u Beogradu, sudovi su tu odluku proglasili neustavnom. Ne može se dozvoliti da ostane ova, prva ikada zabrana Parade ponosa i ne sumnjam da će sud ovog puta zauzeti isti stav", rekla je Garina.
 
Ona je navela da će se Brnabić pojaviti na konferenciji o ljudskim pravima tokom Evroprajda i da će od nje zahtevati da objasni zašto je propustila da održi obećanje o podršci koju je dala 2019. godine kada se Beograd kandidovao za Evroprajd.
 
"Ova zabrana pokazuje potpuni neuspeh njenog političkog rukovodstva i potpuni neuspeh Srbije da zaštiti najosnovnije slobode svojih građana. Nijedna zemlja koja poštuje sebe ne bi popustila pred nasilnicima", istakla je Garina.
 
Ocenila je da je zabrana uzaludna jer je hiljade LGBTI+ osoba i njihovih saveznika već u Beogradu kako bi učestvovali na Evroprajdu.
 
"Okupićemo se u subotu, čak i ako ne možemo da marširamo. Pozivamo sve koji podržavaju LGBTI+ ravnopravnost i ljudska prava da zauzmu stav i pridruže nam se u subotu. Vreme je za promene i vreme je za Beograd. Tu smo i okupićemo se", zaključila je Gerina.
 
Nakon najave da je zabranjena Parada ponosa u okviru Evroprajda, organizatori Beograd Prajda saopštili su da će podneti zvaničnu žalbu policiji i tražiti da tu odluku poništi, saopštila je Evropska asocijacija organizatora prajda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.