Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Fiksna kamatna stopa spas od skupljih kredita - Bankari predlažu refinansiranje pozajmica i izlazak iz promenjivih stopa - | K-013 Portal
krediti, fiksa kamatna stopa

Fiksna kamatna stopa spas od skupljih kredita - Bankari predlažu refinansiranje pozajmica i izlazak iz promenjivih stopaZaduženi građani strepe od oktobraske rate. Krediti u evrima sa promenljivom kamatnom stopom vezanom za tromesečni euribor od 30. septembra biće skuplji.

To je datum kada će ova stopa po kojoj vodeće evropske banke međusobno pozajmljuju novac biti ukalkulisana u kamate na pozajmice u evrima. Nisu mirni ni dužnici u dinarima, jer i kamata na domaćem međubankarskom tržištu - belibor, skače. Većina kredita vezana je za tromesečni i šestomesečni belibor. Bankari poslednjih dana intenzivno zovu klijente i nude refinansiranje dinarskih kredite i prelazak na fiksnu kamatnu stopu, za koju "prete" da će je uskoro izbaciti iz ponude.

Za sve kredite koji su vezani za tromesečni euribor, koji je pre tri meseca bio u minusu, a sada već prešao 1,7%, već od oktobra rate će biti veće - od nekoliko desetina do nekoliko stotina evra. Prema nedavnim podacima Narodne banke Srbije, 45,5% ukupnih kredita stanovništvu je u evrima, od kojih oko četiri petine čine krediti po varijabilnoj kamatnoj stopi. Kod znatnog dela ovih pozajmica će, prema novom obračunu za šest dana, biti veće oktobarska, novembarska i decembarska rata kredita. Nakon toga sledi novo usklađivanje sa euriborom i novi iznos mesečnih obaveza.

Bez obzira na rast i belibora i euribora, pa samim tim i promenljive kamatne stope, fiksna kamata je i dalje mnogo veća. Zasad se mali broj klijenata i odluluje na prelazak na nju.

Prema rečima Vladimira Vasića, generalnog sekretara Udruženja banaka Srbije, uvek je u trenutku uzimanja kredita sa fiksnom kamatom rata veća nego sa promenljivom, zbog većeg rizika koji nosi banka.

- Što se tiče ukalkulisanja belibora i euribora u nove rate kredita, kod većine banaka se radi na šest i malo ređe na tri meseca, dok mi za 12 meseci nije poznato da nudi nijedna banka. Kada će se novi obračun odraziti na rate, uglavnom zavisi od konkretnog ugovora klijenta sa bankom. Takođe utiču veličina kredita, ukupna kamata i varijabilni deo, rok otplate, kao i već otplaćeni deo. U skladu sa tim povećanje može biti i znatno veće - kaže Vasić.

Kako Vasić dodaje, sumnja da će referentna kamatna stopa Evropske centralne banke, koja određuje euribor, naročito mnogo rasti, jer to nije u interesu evropske privrede. Smatra da bi preveliko zatezanje usporilo privredni rast.

Razumna ideja

Predlog prelaska sa varijabilne na fiksnu kamatnu stopu Zoran Grubišić, profesor Beogradske bankarske akademije, smatra kao razuman.

- Niko ne može da predvidi šta će se događati i kako će se ECB i NBS dalje boriti sa inflacijom koja još ne staje, ali prelazak na fiksnu sa promenljive kamatne stope ima osnova. Niko ne treba da bude pritiskan na takvu odluku, ali svakako treba razmotriti. Za promenljive pozajmice vezane za tromesečni eurobor i belibor važna su četiri datuma u godini kada se usklađuju rate, a kod šestomesečnih se to radi dva puta godišnje - smatra sagovornik Novosti.

Aktivnost ne jenjava

Stanje kredita stanovništvu povećano je tokom sedam meseci 2022. za 68,9 milijardi dinara, pri čemu je rast stambenih kredita iznosio 34,3 milijarde dinara, a gotovinskih 29,5 milijardi dinara - podatak je NBS.

Poslednji podaci pokazuju da je tromesečni belibor u septembru 2,86%, šestomesečni - 2,98%, dok je euribor - tromesečni 0,062%, a šestomesečni 1,193%.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.