Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Fond PIO zarađuje kad skida rate kredita penzionerima, u 2020. zaradio dva miliona evra - | K-013 Portal

Fond PIO zarađuje kad skida rate kredita penzionerima, u 2020. zaradio dva miliona evra

pio fond, zarada, rata kredita

PIO fond zarađuje od svake rate koju "skine" penzionerima za robu kupljenu od raznih trgovaca, bilo da je reč o neophodnom ogrevu ili ne baš potrebnim jorganima sa magnetima.

Kako piše N1, Fond zarađuje zavisno od broja i vrednosti tih rata, a 2020. godine zaradio je više od dva miliona evra.

 
Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje ima sklopljene ugovore sa preduzećima za prodaju robe na kredit, udruženjima građana i javnim preduzećima, tako da penzioneri, kako sam Fond ističe, "imaju mogućnost plaćanja administrativnom zabranom, odnosno plaćanja na rate pri kupovini robe široke potrošnje, medicinske opreme i optičkih pomagala, za nabavku zimnice i ogreva, za plaćanje pogrebnih troškova i turističkih usluga".
 
Trgovci prodaju robu penzionerima, Fond PIO samo obračunava rate i "skida" ih sa penzija i pri tome zarađuje. Problem je što su, uz mnoge korisne stvari koje penzioneri mogu nesporno lakše da kupe na ovaj način, najstariji građani često na meti nasrtljivih trgovaca koji ih obilaze po kućama prodajući im, za ogromne iznose, nepotrebne stvari, zbog kojih nikada sami ne bi ušli u prodavnicu, poput prekrivača sa magnetima, masažera, jastuka koji hlade, preskupih usisivača od nekoliko hiljada evra.
 
"Fond PIO je zaključio ugovore sa pravnim licima koja vrše prodaju dobara i usluga na rate penzionerima u kojima je definisano da Fond vrši usluge realizacije administrativnih zabrana na penzije, a da mu za navedene usluge pravna lica plaćaju naknadu. Visina ove naknade je ugovorena u procentu od ukupnog mesečnog iznosa obustava na penzije", navode u Državnoj revizorskoj instituciji (DRI).
 
Poslednjeg dana decembra 2020. godine, razne firme su Fondu na ime ovih naknada dugovale 31,37 miliona dinara, stoji u Izveštaju o reviziji završnog računa Republičkog fonda PIO za 2020. godinu koji je DRI objavio u septembru 2021.
 
Tokom 2020. godine u poslovnim knjigama Fonda PIO evidentirani su prihodi od ovih naknada u iznosu od 241 milion dinara, što je po zvaničnom kursu 2,05 miliona evra.
 
Bilo je slučajeva da su nasrtljivi trgovci penzionerima, starijim od 80 godina, u Požarevcu prodali usisivač od 2.949 evra kao i da su penzionerki sa penzijom od 17.000 dinara prodali naddušek vredan 106.670 dinara, a da ni ugovor nisu ostavili.
 
Ni trgovci, a ni Fond PIO, ne prave razliku među penzionerima kada je reč o platežnoj sposobnosti, jednako tretiraju i penzionera koji mesečno prima 50.000 dinara i onog čija je penzija 17.000 dinara, pa sada od nje godinu dana treba da plaća ratu od, recimo 4.000 ili 10.000 dinara mesečno.
 
Na spisku Fonda PIO u avgustu je bilo 1.236 preduzeća koja penzionerima prodaju robu široke potrošnje. Među njima su penzionerska udruženja i firme koje prodaju ogrev na rate, firme koje prodaju zimnicu, dečje igračke, PVC stolariju, meso, stočnu hranu, ali i firme koje robu donose penzionerima na kućni prag i koje su uglavnom registrovane za "prodaju i naplatu uređaja za prečišćavanje, osvežavanje", za "prodaju i naplatu proizvoda za zdravo spavanje", "prodaju i naplatu terapeutske krevetnine", zatim za antialergijske posteljine, biomagnetne prostirke, masažere za relaksaciju…
 
Fond PIO tada nije odgovorio kako procenjuje s kim sklapa ugovor, da li proverava koju vrstu robe penzionerima nude na prodaju preduzeća, kao i da li se proverava da li firma koja prodaje penzionerima medicinska pomagala ima odgovarajuće ateste, znanja i dozvole za prodaju ove vrste robe.
 
Kada se oštećeni penzioner obrati PIO fondu za pomoć dobije odgovor da Fond samo administrira plaćanje po ugovoru koji je penzioner potpisao sa trgovcem. Baš kao što bi to firma činila za svog zaposlenog.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS