Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Janković: GRECO i OEBS hvala vam što pomažete u borbi protiv korupcije, ali malo je to! - | K-013 Portal

Janković: GRECO i OEBS hvala vam što pomažete u borbi protiv korupcije, ali malo je to!

sinisa jankovic, kareja

Transparentnost Srbija (TS) održala je danas u Beogradu konferenciju na temu „Zašto su za Srbiju važne preporuke GRECO i šta je od njih ispunjeno.“ Moderator je bio Vukašin Stijović iz Misije OEBS u Srbiji, a prisutnima se obratio i Daniel Eriksson, izvršni direktor Transparency International.

Bilo je zanimljivo čuti ekspertski tima TS Nenadiž, Sepi, Đorđević koji je izvestio koliko je Srbija ispunila preporuke GRECO iz petog kruga evaluacije koje se odnose na Vladu i predsednika Republike. Tačnije, koliko Srbija nije ispunila preporuke GRECO.

Srbija je imala obavezu da preporuke koje joj je marta meseca 2022. uputio GRECO ispuni do 30.septembra 2023. godine. Da li je to urađeno, nije poznato.

Predstavnik Instituta za istraživanje korupcije Kareja Siniša Janković u kratkoj diskusiji rekao je:

- „Hvala GRECO i OEBS što nam pomažete u borbi proti korupcije, ali malo je to. Naspram nabujale političke korupcije nedovoljno. Preporuke, preporuke i godinama preporuke, a politička korupcija buja. Njoj ne smeta ni jedna preporuka.“

Nakon još nekoliko sličnih diskusija, obratio se Daniel Eriksson, izvršni direktor Transparency International: Borba protiv korupcije postala je geopoltičko pitanje. Borba protiv korupcije nikada nije izgubila, jedino je pitanje koliko će mladih da napusti zemlju, koliko će ljudi da umre dok se korupcija ne pobedi.

Svakako da je značajna svaka podrška malobrojnoj antikorupcijskoj zajednici, a posebno onda koja dolazi iz zemalja Evropske Unije. Ali, ako kao do sada nastavimo da se protiv korupcije borimo, kada dođe taj dan da pobedimo korupciju, neće ostati niko da je pobedi.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS