Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Kreni-promeni: U subotu protest ispred RTS jer ćuti dok Rio Tinto sporovodi ‘brutalnu kampanju’ - | K-013 Portal

Kreni-promeni: U subotu protest ispred RTS jer ćuti dok Rio Tinto sporovodi ‘brutalnu kampanju’

kreni promeni, protest, rts, rio tinto

Pokret Kreni-promeni najavio je danas protest ispred zgrade Radio televizije Srbije (RTS) za subotu jer, kako tvrdi, taj medij ćuti dok kompanija Rio Tinto sprovodi „brutalnu kampanju“, iako kao javni servis ima obavezu da izveštava o temema važnim za građane.

„Postavljamo pitanje da li je RTS javni servis ili servis kompanije Rio Tinto. Emitovaćemo spot za pesmu ‘Rio Tinto – marš sa Drine“, rekao je direktor kampanje Kreni- promeni Savo Manojlović, u obraćanju novinarima ispred zgrad RTS, prema čijoj oceni ta kompanija pokušava da svojom kampanjom izvrši „lobotomiju“ nad građanima Srbije.

Pred zgradom je održan simbolični performans – postavljena su tri plišana majmunčića sa zatvorenim očima, ustima i ušima, obučeni u majce sa logom RTS, uz poveći stansparent sa istim logom i porukom „Rio Tinto servis“.

Manojlović je podsetio da je zahvaljući uspešnoj Narodnoj inicijativi u Skupštinu Srbije stigao predlog zakona o zabrani kopanja litijuma, ali da ga je njen prethodni predsednik Vladimir Orlić „sakrio“ i time, kako je naveo, izvršio državni udar.

„RTS je i zbog tog predloga zakona morao da se bavi ovom temom i otvori debatu, jer mu to nalaže zakon o javnom informisanju“, naglasio je Manojlović.

On je podsetio da je pre dve godine održan protest ispred zgrade RTS zbog aktivnosti kompanije Rio Tinto posle kojeg je uličnim blokadama zaustavljena u nameri da „uništava prirodu“ Srbije i pozvao građane da dođu u subotu kako bi „odbranili tu pobedu“.

Manojlović nije odgovorio na pitanje da li će Kreni-promeni eventualno izaći na beogradske izbore ne želeći da, kako je rekao, zloupotrebi konferenciju za novinare takvim temama jer će u subotnjem protestu učestvovali i druge nevladine organizacije poznate po suprostavljanju iskopavanju litijuma.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS