Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Poverenika zatrpali žalbama, on sumnja da žele da preopterete rad te institucije - | K-013 Portal
poverenik, srbija

Poverenika zatrpali žalbama, on sumnja da žele da preopterete rad te institucijePovereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti u avgustu je stiglo više od 5.000 žalbi.

O samim pošaljiocima nema previše podataka, piše Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS). Poverenik je do sada na godišnjem nivou primao oko 4.000 žalbi.

CINS navodi da su, pre nego što su Poverenika "zatrpali" žalbama, stotinama institucija širom Srbije poslali zahteve za pristup informacijama tražeći podatke.
 
Poverenik za informacije od javnog značaja Milan Marinović rekao je da sumnja da su pošaljioci povezani i da je njihova namera da žalbama preopterete rad te institucije u nadi da neće stići da reši žalbe u roku.
 
"Isto im glase zahtevi, isto im glase žalbe, odnose sa na isti tip informacija - informacije koje se tiču javnih nabavki", kazao je Marinović.
 
CINS piše da, ukoliko se žalba ne reši na vreme, oni mogu da tuže Poverenika Upravnom sudu i da traže da im se na kraju postupka isplate troškovi advokata, odnosno podnošenja tužbe.
 
Marinović kaže da bi u tom slučaju tužba bila osnovana, a naplata troškova advokata "sigurna para".
 
On je istakao da na to da je reč o zloupotrebi ukazuju i zahtevi koje su slali institucijama, navodeći da su za istu nabavku slali više zahteva, a da su se žalili čak i u slučajevima kada su dobili odgovor.
 
Po podacima koje je CINS dobio od Poverenika, 2.187 žalbi podneo je Dušan Stojković, 1.234 Brankica Milovanović, 794 Danica Petrović, 465 udruženje "Referenca" i 348 Marija Petrović.
 
Istraživanje CINS-a pokazuje da je jedino poznato udruženje "Referenca" ono koje zastupa bivši gradski većnik u Vranju Ivan Stanković.
 
Portal dodaje da je u vreme kada je bio većnik Stanković bio član Socijaldemokratske partije Srbije Rasima Ljajića, da je godinu dana kasnije prešao u Srpsku naprednu stranku, kao i da je 2018. podneo ostavku na mesto u Gradskom veću Vranja.
 
On je u razgovoru za CINS rekao da je njegovo udruženje poslalo "nešto sitno" žalbi i da mora da proveri o kom broju je tačno reč, ali im se više nije javljao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.