Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Srbija nestašicu mleka ublažava uvozom iz susednih država - | K-013 Portal
uvoz mleka, srbija, nestasica

Srbija nestašicu mleka ublažava uvozom iz susednih državaNestašica mleka u Srbiji ublažava se uvozom iz okolnih zemalja, pa su police u pojedinim prodavnicama posle desetak dana popunjene jedino tim dugotrajnim mlekom.

Tako litar sa jedan odsto masti košta 120 dinara.

 
Vlada Srbije ograničila je pre nekoliko meseci cenu dugotrajnog UHT mleka u maloprodaji i povremeno je minimalno koriguje, a pre dva dana povećala je značajnije cenu, pa dugotrajno sa 2,8 odsto masti, umesto 120 dinara košta 128,99 dinara.
 
Da bi smanjila nestašicu Vlada Srbije je zabranila i izvoz mleka, osim u Albaniju i Severnu Makedoniju, članice inicijative "Otvoreni Balkan".
 
Domaći proizvođači mleka rekli su za Betu da cena uvoznog mleka koje je ovih dana popunilo "domaće police u trgovinama" obezbeđuje pristojnu zaradu, s obzirom na to da je mleko sa samo jedan odsto masti "obrano", izvlačenjem masnoća za druge proizvode na kojima će se, takođe dobro zaraditi.
 
Oni su rekli da je nedavno iz velike trgovinske kuće uzeto mleko za analizu i da je utvrđeno da ima veći sadržaj vode.
 
Domaći proizvođači još nisu dobili pre mesec dana obećanu premiju od 15 dinara po litru prodatog mleka, ali samo za jedan kvartal, a predsednica Uduženja uzgajivača goveda Sanja Bugarski rekla je da ta premija sada ne bi ni pomogla da se zaustavi sunovrat mlečnog govedarstva u Srbiji.
 
"Ta premija, koja se isplaćuje preko mlekara, možda bi zapušila samo jednu rupu na brodu koji tone jer ima na desetine rupa", rekla je Bugarski.
 
Proizvođačima mleka ovih dana se, kako je rekla, puštaju menice banaka i firmi za naplatu dugova na ime kredita koje ne mogu da plate jer su u bankrotu zbog niske otkupne cene mleka.
 
Dodala je da bi otkupna cena mleka trebalo samo u ovom mesecu da bude 70 dinara, umesto  od 30 do 52-53 dinara.
Nestašica mleka, je prema njenim rečima, "rezultat činjenice da je radio kako je ko hteo, a ne kako je trebalo". Bugarski je rekla da sama nema ideju šta sada, kada su proizvođači u totalnom bankrotu, treba da se uradi da bi se spasili.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.