Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Veliki trgovci "love" kupce na lažna ili skoro nikakva sniženja: Trik sa precrtanom cenom je kažnjiv - | K-013 Portal
lazna ssnizenja, trgovci, srbija

Veliki trgovci "love" kupce na lažna ili skoro nikakva sniženja: Trik sa precrtanom cenom je kažnjivDa je svaki dinar važan, pa i kad je nepotpun, smatraju i veliki trgovinski lanci koji mesečno "obrnu" milione.

Kada vidnom bojom označe i zaokruže da je proizvod na rafu na ekstra sniženju, verovatno niko ne očekuje da je u pitanju popust manji od jednog dinara, pišu Novosti. Sniziti proizvod za 99 para i to oglasiti kao specijalnu akciju, nije nezakonito, ali kako udruženja za zaštitu potrošača smatraju, delo je nefer trgovačke prakse.
 
Da su tobožnji popusti stari trgovački trik, poručuju iz udruženja za zaštitu potrošača, koja gotovo svakodnevno dobijaju fotografije "lažnih akcija i sniženja".
 
"Toliko se često događaju slične situacije da ne verujemo da su u pitanju greške, već sve više sumnjamo da se radi o trgovačkom triku i manipulaciji. Lažna, prividna sniženja su sve češći primeri kako pojedini proizvođači ili prodavci obmanjuju potrošače", kaže Mladen Alfirović iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije.
 
Kako Alfirović kaže, konkretan slučaj nije strogo formalno protivzakonit, ali bi trgovce trebalo pitati kako mogu da vrate 99 para, koje ne postoje.
 
"Ne postoje apoeni za plaćanje u parama, jer se iznosi do 50 para zaokružuju na nižu sumu, a iznad 50 para na višu. To je još jedan u nizu trgovačkih trikova kojima se služe, jer 99 para u svakom slučaju - ne postoje", kaže sagovornik Novosti.
 
U nizu "ideja" kako da privuku kupce, trgovci koriste trik sa precrtanom cenom. Obmana je u tome što su i precrtana i nova cena u stvari iste. Ovakvi slučajevi, kako poručuje Alfirović iz NOPS, spadaju u kažnjive, odnosno u slučajeve za koje ima osnova da se prijave tržišnoj inspekciji. Predviđene kazne za trgovce kada se ovakve obmane utvrde idu od 300.000 do dva miliona dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.