Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Žitounija traži od države da mlinarima isplati dug od 193 miliona dinara zbog ograničene cene brašna - | K-013 Portal
zitounija, dug, srbija

Žitounija traži od države da mlinarima isplati dug od 193 miliona dinara zbog ograničene cene brašnaDirektor poslovnog Udruženja mlinara „Žitounija“ Zdravko Šajatović rekao je danas da je od Vlade Srbije zatraženo da proizvodjačima brašna isplati dug od 193 miliona dinara zbog ograničene cene brašna u malim pakovanjima do pet kilograma.

On je za Betu rekao da država mlinarima duguje razliku izmedju tržišne i uredbom ograničene cene malih pakovanja brašna, tipa T-400 i T-500 za četiri meseca, april, maj, jun i jul ove godine.

„S obzirom da troškove socijalne politike u skladu sa Zakonom o uredjenju tržišta poljoprivrednih proizvoda treba da snosi Vlada na teret državnog budžeta, a ne mlinovi kao privredna društva, Poslovno udruženje industrijskih mlinova Srbije je zahtevalo da Vlada nadoknadi mlinovima dug od 193 miliona dinara na ime razlike izmedju tržišne i uredbom ograničene cene malih pakovanja brašna“, rekao je Šajatović.

Dodao je da je Vlada Srbije prihvatila zahtev Žitounije, tako da je mlinovima, proizvodjačima malih pakovanja brašna obezbedila za decembar 2021. godine i januar 2022. godine, da u povoljnom paritetu kupe od robnih rezervi Srbije 15.000 tona pšenice, i za februar i mart 2022. godine isplati finansijsku nadoknadu u iznosu od 160 miliona dinara.

Žitounija je, kako je rekao, podnela zahtev Vladi Srbije da i za preostala četiri meseca (april-jul 2022. godine) obezbedi finansijska sredstva za isplatu razlike u ceni ili obezbedi pravo kupovine pšenice iz robnih rezervi u odgovarajućoj količini, paritetu i ceni.

„Smatramo da je traženi iznos sredstava relativno mali, ali mlinarima-proizvodjačima malih pakovanja brašna ta sredstva mnogo znače za pokriće velikih troškova struje i goriva, te da ne postoje razlozi da Vlada Srbije ne bi mogla udovoljiti ovom zahtevu. Na taj način će se i za naredni period obezbediti sigurno i stabilno snabdevanje domaćeg tržišta brašnom“, rekao je Šajatović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.