Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Gutereš: Bliski istok je na ivici, neophodna maksimalna uzdržanost - | K-013 Portal

Gutereš: Bliski istok je na ivici, neophodna maksimalna uzdržanost

iran,izrael, gutereš

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš upozorio je večeras da se Bliski istok nalazi "na ivici" sukoba punih razmera i pozvao sve aktere na maksimalnu uzdržanost.

"Bliski istok je na ivici. Žitelji tog regiona suočavaju se sa realnom opasnošću od razornog konflikta pune razmere. Sada je vreme za deeskalaciju", rekao je Gutereš na hitnoj sednici Saveta bezbednosti UN povodom iranskog napada na Izrael, prenosi Rojters.

On je rekao da međunarodna zajednica ima zajedničku odgovornost za obezbeđivanje momentalnog prekida vatre u Pojasu Gaze.

"Imamo zajedničku odgovornost da obezbedimo trenutni humanitarni prekid vatre u Gazi, bezuslovno oslobađanje svih talaca i nesmetanu isporuku humanitarne pomoći, rekao je Gutereš.

On je ukazao i na zajedničku odgovornost za okončanje nasilja na okupiranoj Zapadnoj obali i obnavljanje bezbedne plovidbe u Crvenom moru.

"Imamo zajedničku odgovornost da radimo za mir. Ni region ni svet ne mogu sebi da priušte nove ratove, naglasio je on.

Sednica Saveta bezbednosti UN održava se na zahtev Izraela, nakon što je u noći između subote i nedelje Iran lansirao više stotina dronova i projektila ka Izraelu u znak odmazde zbog izraelskog napada diplomatsku misiju Irana u Damasku.

Nebenzja: Iranski napad je posledica nereagovanja SB UN na napad u Damasku

Napad Irana na Izrael nije se dogodio u vakuumu, već je nastao kao rezultat nereagovanja SB UN na izraelski napad na iranske diplomatske objekte, od kojih je poslednji bio u Damasku, izjavio je danas stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja na sednici Saveta bezbednosti UN.

''Ono što se dogodilo u noći 14. aprila nije se dogodilo u vakuumu. Koraci Irana bili su odgovor na sramnu neaktivnost SB UN, reakcija na očigledan napad Izraela na Damask, pri tome ne prvi. Izrael stalno bombarduje Siriju, rekao je Nebenzja na hitnoj sednici SB UN povodom napada Irana na Izrael prethodne noći.

Ruski zvaničnik je ocenio da ova sednica predstavlja ''paradu licemerja i dvostrukih standarda'' jer, kako tvrdi, da su napadnute zapadne diplomatske misije, odmah bi bile preduzete uzvratne mere, prenosi Sputnjik.

''SAD, Velika Britanija i Francuska su (prethodno) suštinski odbile da potvrde da se osnovni principi međunarodnog prava o nepovredivosti diplomatskih i konzularnih objekata, koji su sadržani u odgovarajućim Bečkim konvencijama, ravnopravno i pođednako primenjuju na sve države. Rezultat je, što se kaže, očigledan, rekao je Nebenzja.

Njegovi komentari se odnose na odbijanje SAD i Velike Britanije da razmotre nacrt izjave SB UN o napadu na iranski konzulat u Damasku koji je predložila Rusija.

Nebenzja je dodao da Rusija poziva Izrael da sledi primer Irana, koji je izjavio da ne želi dalju eskalaciju.

''Pozivamo sve strane uključene u incident na uzdržanost u kontekstu napete situacije na terenu u regionu Bliskog istoka i očiglednih rizika da sukob preraste u regionalnu konfrontaciju, istakao je on.

Prema njegovim rečima, Moskva očekuje da će regionalne države sve postojeće probleme rešavati isključivo političkim i diplomatskim putem i upozorio da bi u suprotnom, region mogao da bude uvučen u ''začarani krug međusobnih napada i nasilja''.

On je dodao da Rusija smatra da je važno da konstruktivno nastrojeni međunarodni igrači doprinesu diplomatskom rešenju tenzija na Bliskom istoku.

Erdan: Iran prekršio Povelju UN i međunarodno pravo, uvesti mu dodatne sankcije

Iran je napadom na Izrael prekršio Povelju UN i međunarodno pravo, izjavio je danas izraelski ambasador pri Ujedinjenim nacijama Gilan Erdan na hitnoj sednici Saveta bezbednosti UN povodom napada Irana na Izrael i pozvao Savet bezbednosti da uvede dodatne sankcije Teheranu.

"Savet bezbednosti mora danas da preduzme akciju i osudi Iran zbog njegovog terora", rekao je Erdan i pozvao zemlje da "uvedu sve moguće sankcije Iranu pre nego što bude prekasno", rekao je Erdan, prenosi Glas Amerike.

On je na sednici Saveta bezbednosti UN naglasio da je Iran izvršio napad na Izrael sa 170 dronova, 120 balističkih i 30 krstarećih reketa, koje nose 60 tona eksplozivnog materijala.

Erdan je naveo da je napad izvršen iz Irana, Libana, Jemena, Sirije i Iraka.

"Iran i njegova ambicija za dominacijom moraju biti zaustavljeni. Rat može eskalirati u svetski", upozorio je Erdan.

Iravani: Iran iskoristio svoje pravo na samoodbranu

Iran je iskoristio svoje pravo na samoodbranu, nakon što SAD, Francuska i Velika Britanija nisu dozvolile SB UN da prihvati izjavu o napadu Izraela na iranski konzulat u Damasku, izjavio je stalni predstavnik Irana pri UN Amir Said Iravani na hitnoj sednici SB UN povodom sinoćenjeg napada Irana na Izrael.

''UN nisu ispunile svoju dužnost da održe međunarodni mir i bezbednost. Rusija je predložila saopštenje za štampu da osudi zločin, koji su podržale Kina , Alžir i mnoge članice, ali su ga blokirale SAD, Velika Britanija i Francuska, poručio je Iravani.

On je istakao da, usled takvih okolnosti, Iran nije imao izbora, osim da iskoristi pravo na samoodbranu u okviru međunarodnog prava, prenose RIA Novosti.

Stalna misija Irana pri UN prethodno je saopštila da bi, da je Savet bezbednosti osudio izraelski udar na iranski konzulat i priveo odgovorne pred lice pravde, potreba da Iran uzvrati ''mogla da bude eliminisana.

Teheran je saopštio da ne traži dalju eskalaciju i da smatra je sinoćnjim napadom na Izrael ''stvar rešena''.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS