Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website OČI U OČI SA POLITIČKOM KORUPCIJOM (43) - Euforija kao uvod u fijasko - | K-013 Portal

OČI U OČI SA POLITIČKOM KORUPCIJOM (43) - Euforija kao uvod u fijasko

oci u oci sa politickom korupcijom, feljton, sinisa jankovic

Euforija uspesima Radne grupe, zadovolјena javnost a posebno politički moćnici, donosi verifikaciju. Načelnik Radne grupe Bogdan Pušić postaje pomoćnik načelnika UKP-a, gospodin Žarko Mladenović postaje načelnik u SBPOK-u.

Napokon stvari dolaze na svoje mesto. Niko ne sanja da će prvog čoveka borbe protiv kriminaliteta u Srbiji, vrlo brzo, jedni vući po blatu a drugi okretati glavu. Gospodin Mladenović će uspeti da preživi Radnu grupu, ali će ga ubrzo zadesiti mnogo gore, smenjivanjem i potcenjivanjem biće kažnjen za pošten, profesionalan i uspešan rad.

- Kazniti za pošten i uspešan rad?

- Da, i za to se kažnjava.

- Ko je ovde lud?

- Sve je smišlјeno da se ti pošteni ludim prikažu. A ludost kompletiraju oni koji se ludim prave, i često tako profitiraju.

Gospodin Kosovac, jedan od vodećih rukovodilaca Radne grupe i SBPOK-a, čovek koji je puno znao, ali nije hteo da bude kooperativan političkoj korupciji, takođe je smenjen i degradiran.

- Ne igrajte se sa nama! – blјuvaće vatru povampirena Vedeta – ovako i još gore proći će svako ko se drzne da nam se suprotstavi!

Samo jedan čovek profitirao je svojim članstvom u Radnoj grupi, gospodin Stevanović provincijski operativac vinuće se u zvezde. Ipak, njegovi benefiti koliko god veliki, ne mogu se meriti sa benefitima jednog drugog čoveka iako on nije bio formalni član Radne grupe. Sve što smo uradili a još više ono što nismo, išlo je njemu lično u korist. Reč je o direktoru policije Srbije. Preživeo je sve vlasti, sve afere, smenjivanje pet svojih generala, Radnu grupu, čak i penzionisanje. Za takvo majstorstvo treba mu odati priznanje. Od kakvog je to uticaja na suzbijanje kriminaliteta? To odavno nikoga ne zanima.

Bumerang

Kada smo čvrsto bili u sedlu, viđeni da u njemu dugo ostanemo, kada smo ostvarivali zapažene i medijski još bolјe praćene rezultate, bili uvaženi na svim nivoima, ujedno bili dobro (ili po zakonu) plaćeni, članstvo u Radnoj grupi počelo je da predstavlјa poseban status u policijskoj podkulturi. Tada su mnogi poželeli da budu u njenom sastavu. Iz pojedinih područnih policijskih uprava usledili su predlozi za zamenu njihovih članova. Odgovor je bio kratak – negativan, ne ostavlјajući nikakvu mogućnost za komentar. Nema zamene lјudi koji odlično rade! Objašnjenje je potpuno logično, nema razloga a nije ni opravdano da lјude koji mesecima rade u predmetu i poznaju ga u dušu menjate sa novima koji o predmetu pojma nemaju. Složićete se da je ta logika primenjiva i u drugim delatnostima a ne samo u policijskom poslu. Međutim, kada se za to steknu neki uslovi, videćemo da nema tog logičkog principa i racionalnog rešenja koje se ne može pogaziti.

Nestvarna podrška koju imamo čini da početkom 2013. svi verujemo u konačan obračun sa političkom korupcijom. Uvereni u uspeh načelnici nam kažu: – Sada je prilika da se uradi ono što nikada pre nismo mogli. – Tako Radna grupa proširuje svoj mandat na druge predmete teškog finansijskog kriminaliteta koje godinama unazad nismo mogli da radimo. Naivno verujemo da sada zaista možemo da radimo svaki predmet bez ikakvog izuzetka, podižemo lestvicu, izlazimo iz okvira 24 predmeta i maksimiziramo cilјeve. Dok broj predmeta vrtoglavo raste, privid naše moći se dodatno uvećava, na kom broju će se zaustaviti? Da ponovim pitanje, koliko predmeta je u radu imala Radna grupa, 24 ili više? Nadam se da nije teško zaklјučiti da ih je ukupno bilo više, ali koliko?

Krajem 2013. nedelјnik Vreme u jednom tekstu posvećenom problemima u vezi sa Radnom grupom iznosi činjenicu, da je od početne 24 istrage "stvar narasla" na 41 slučaj različitih zloupotreba u oblasti privrednog kriminala. Da li će i broj 41 da naraste, ili je to konačan obuhvat Radne grupe?

Ali, uvek ima neko ali, da li je sve onako kako nam se činilo, sjajno i bajno? Postavlјa se pitanje da li je naš plan savršen, da li smo u obzir uzeli i ono što nam ne ide u prilog ili samo okolnosti koje nam pogoduju? Podrška koju smo imali, rezultati koje smo ostvarili učinili su da se u nama stvori lažni osećaj moći tako velikog stepena da nas je zaslepeo. Tako smo zanemarili najvažniji faktor jednak uticaju zemlјine teže – političku korupciju i njeno moćno odbrambeno oružje

– politički imunitet. Šta će ona na to reći? Preletela nas je par puta i nasmejana podsetila:

- Ja sam Vedetaaaaa. Mene ste zaboravili, to nije lepo, a nije ni moguće. – onda se malo zamislila – Znate li vi to? Nekada se o meni učilo, nije valјda da sam izbačena iz nastave?

Baš nas briga, moćni smo, radimo po zakonu uz to imamo deklerativnu podršku vlasti i celokupne javnosti. Protivnika nikada ne smete da potcenite jer Vam se to može vratiti kao bumerang, a to se desilo. Trebalo je da o tome vodimo računa. Moć zakona nasuprot moći političke korupcije, kakav će ishod tog okršaja biti? Naša samouverenost i oslanjanje na zakon ubrzo će nam se obiti o glavu.

Bumerang je opšte poznato oružje karakteristično za australijske domoroce, ali i malo poznat naziv akcije koju je vodila Radna grupa. Simbolika je bila potpuna i dvosmerna, ne znam da li slučajno ili je i u tome vidlјiva namera.

(Nastaviće se...)

Sve do sada objavljene tekstove iz feljtona pročitajte OVDE



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS