Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Cenzolovka: Nastavlja se suđenje RTV Pančevo po tužbi Nenada Živkovića - | K-013 Portal

Cenzolovka: Nastavlja se suđenje RTV Pančevo po tužbi Nenada Živkovića

cenzolovka, nenad živković, rtv pancevo, tužba

Drugo ročište po tužbi pančevačkog novinara Nenada Živkovića, protiv RTV Pančevo i Jasmine Petković, glavne i odgovorne urednice tog medija, biće održano u ponedeljak, 5. oktobra, u zgradi Višeg suda u Beogradu, saslušanjem stranaka u postpuku, objavio je portal Cenzolovka.

Suđenje je počelo 22. maja, izjašnjavanjem učesnika u predmetu o tužbenom zahtevu. Sudija Marina Brkić je tada zakazala naredno ročište za oktobar, i predložila da vremenski okvir suđenja bude 12 meseci, u tri ročišta.

Tuženi su osporili tužbu i pozvali se na nedostatak takozvane pasivne legitimacije Jasmine Petković, jer ona nije bila glavna i odgovorna urednica medija kada su sporni prilozi (u maju i junu prošle godine) emitovani.

Advokat tužioca Veljko Milić je pak tvrdio da je taj prigovor neosnovan, te da je Jasmina Petković u vreme podnošenja tužbe, u novembru 2019. godine, bila glavna i odgovorna urednica Radio-televizije Pančevo.

Pravni zastupnici RTV Pančevo i Jasmine Petković su rekli i da su navodi u prilozima tačni i da ne predstavljaju uvredu za tužioca. Kao dokaze za to naveli su da se Živković nikada nije obratio uredništvu RTV Pančevo i zatražio da se objavi ispravka, ili da ukaže na određene propuste, a objavljene priloge je delio na svom Fejsbuk profilu.

Podsećanja radi, tužba je podignuta zbog tri priloga, koji su na RTV Pančevo emitovani 29. maja, 5. i 6. juna, kao i zbog tekstova na portalu te televizije, u kojima je Živković označen kao „plaćeni projekat“ i „politički aktivista“, koji podržava „proustaške medije“, i da je deo projekta unutrašnje destabilizacije Srbije. Zbog ovih priloga, REM je Radio-televiziji Pančevo izrekao treću meru upozorenja, a dotadašnji glavni i odgovorni urednik Miroslav Milakov smenjen je sa te funkcije.

Tužilac je zatražio da RTV Pančevo i Jasmina Petković na ime naknade nematerijalne štete zbog pretrpljenih duševnih bolova, te zbog povrede ugleda i časti, isplate Živkoviću 300.000 dinara i da se toj televiziji zabrani objavljivanje sličnih informacija, pod pretnjom nove kazne od 250.000 dinara. Takođe, od Jasmine Petković tužilac traži da pravosnažnu presudu objavi na Radio-televiziji Pančevo.

Inače, Regulatorno telo za elektronske medije (REM) je ovu radio-televizijsku kuću tokom prošle godine kaznilo čak tri puta, izrekavši im tri mere upozorenja, upravo zbog emitovanja priloga protiv Nenada Živkovića, u dva navrata i jednom zbog priloga protiv Stanke Simonović, predsednice Višeg suda u Pančevu.

Savet REM-a je prošlog meseca pančevačkom emiteru izrekao i četvrtu meru upozorenja, zbog pojavljivanja funkcionera u okviru označenih predizbornih blokova prikazanih tokom predizborne kampanje u maju ove godine, čime su prekršili Zakon o elektronskim medijima, prenosi Cenzolovka.

(Cenzolovka)Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS