Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Hapšen zbog zloupotreba u jednom šumskom gazdinstvu Srbijašuma, pa postavljen na čelo drugog - | K-013 Portal

Hapšen zbog zloupotreba u jednom šumskom gazdinstvu Srbijašuma, pa postavljen na čelo drugog

nenad zivkovic, sumsko gazdinstvo kragujevac

Sadašnji direktor Šumskog gazdinstva Kragujevac, Nenad Živković, pre tri godine hapšen je zbog zloupotreba u okviru drugog Šumskog gazdinstva Severno Kučevo na čijem je čelu tada bio.

Kako piše Insajder, umesto da ga procesuira jer je kao funkcioner dozvolio zloupotrebe u gazdinstvu Srbijašuma, tužilac je odlučio da primeni takozvani oportunitet i krivičnu prijavu protiv njega odbaci naloživši mu da nadoknati štetu i uplati novac u humantarne svrhe. Na taj način Živković je ostao neosuđivan, a nadležni u Srbijašumama imenovali su ga na čelo drugog šumskog gazdinstva, ovog puta onog u Kragujevcu.Početkom juna 2018. godine, policija u Požarevcu, u saradnji sa Posebnim odeljenjem za borbu protiv korupcije Višeg tužilaštva u Kraljevu, uhapsila je tri osobe iz Šumskog gazdinstva Severni Kučaj, inače jednog od dela preduzeća Srbijašume, prenosi Insajder. Kako je tada saopšteno, uhapšeno je odgovorno lice Šumskog gazdinstva Severni Kučaj iz Kučeva N. Ž. (1972), kao i D. M. (1979) i O. S. (1970), koji se teretio i za falsifikovanje službene isprave.

Mediji tim povodom prenose da je odgovorno lice ovog gazdinstva ustvari Nenad Živković za koga navode da je u tom trenutku "treći kadar Srpske napredne stranke iz Despotovca koji je uhapšen pod sumnjom na zloupotrebu službenog položaja".

Policija tada saopštava da se sumnja da su uhapšeni prilikom ugovaranja prodaje drvne mase javnog preduzeća Srbijašume, na području Šumskog gazdinstva Severni Kučaj, stavili u povoljniji položaj dva kupca.

"Na taj način osumnjičeni su za sebe i još dva privredna društva ostvarili protipravnu imovinsku korist od oko 10 miliona dinara", navela je u junu 2018. policija.

Srbijašume gazdovanje nad 14 lovišta prepustila privatnim firmama

Pored ovo troje uhapšenih, krivična prijava podneta je tada i protiv još četvoro zaposlenih u šumarskom gazdinstvu Severni Kučaj i to zbog sumnje da su počinili krivična dela zloupotrebe službenog položaja i falsifikovanja službene isprave.

"Oni se terete da su sačinjavali službene isprave - propratnice za prostorno drvo u koje su unosili neistiniti sadržaj o poreklu drvne mase, čime su omogućili prisvajanje protivpravne imovinske koristi većem broju fizičkih lica od 327.247 dinara, za koliko su oštetili javno preduzeće Srbijašume i Severni Kučaj", navela je tada policija u saopštenju.

Nadoknadio štetu, platio novac u humanitarne svrhe i krivična prijava odbačena

Postupak je vodilo Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu koje u odgovoru Insajderu navodi da je od sedmoro osumnjičenih dvoje dobilo zatvorske kazne, dvoje uslovne, a troje, među kojima i odgovorno lice Severnog Kučeva, Nenad Živković, prošlo je bez ikakvih krivičnih sankcija jer je tužilac odlučio da primeni institut odloženog krivičnog gonjenja. To znači da se krivična prijava odbacuje nakon što osumnjičeni uplate određene novčane iznose u humanitarne svrhe.

Na pitanje po kom osnovu je tužilac odlučio da odbaci krivične prijave protiv troje osumnjičenih, u Višem javnom tužilaštvu navode da je razlog za donošenje ovakve odluke to što je kazna za krivično delo za koje su osumnjičeni predviđa kaznu do pet godina ali i to što osumnjičeni nisu ranije osuđivani niti je prema njima ranije primenjivan ovaj institut.

Nenad Živković tako je morao da nadoknati štetu u iznosu od 99.175 dinara i da uplati u humanitarne svrhe 250.000 dinara, dok su drugo dvoje osumnjičenih, M. D. i P. S. svoju krivičnu odgovornost obrisali uplatom od 50.000 dinara u humanitarne svrhe.

Srbijašume: Nije oglašen krivim za krivično delo, samo je uplatio novac u humantarne svrhe

Nenada Živkovića je na čelo Šumskog gazdinstva Kragujevac, uprkos postupku za zloupotrebe u Šumskom gazdinstvu Severno Kučevo, imenovalo javno preduzeće Srbijašume.

Na pitanje Insajdera zbog čega je nakon hapšenja, Živković ponovo imenovan u ovom javnom preduzeću, citirajući Ustav Srbije, navode da se "svako smatra nevinim dok se njegova krivica ne utvrdi pravosnažnom odlukom suda".

Navode i tumačenje da se primenom načelo oportuniteta ne utvrđuje da li je okrivljeni izvršio krivično delo i da li je za isto delo kriv dodajući da pristanak osumnjičenog na primenu ovog instituta nikako ne znači njegovo priznanje krivice.

"Stoga, uzimajući u obzir činjenicu da Nenad Živković nije oglašen krivim za navedeno krivično delo kao i činjenicu da je Živković dostavio potvrdu da se protiv njega ne vodi nijedan postupak, te da je svojim radom značajno doprineo ostvarivanju dobrih poslovnih rezultata u Preduzeću, nije bilo smetnji za njegovo imenovanje za direktora Šumskog gazdinstva Kragujevac u Kragujevcu", dodaju Srbijašume u odgovoru Insajderu.

Inače, Javno preduzeće "Srbijašume" obavlja svoju delatnost preko 19 delova preduzeća, od čega 17 delova čine Šumska gazdinstva u centralnoj Srbiji. Jedno od njih je i Šumsko gazdinstvo Kragujevac koje je organizaciono podeljeno na dve šumske uprave. U sastavu Šumskog gazdinstva nalaze se dva rasadnika, dva zaštićena područja i jedno lovište.

(Insajder)Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS