Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Maloletnici najčešće osuđivani zbog krađa i posedovanja droge - Izrečenih kazni najviše u Vojvodini - | K-013 Portal

Maloletnici najčešće osuđivani zbog krađa i posedovanja droge - Izrečenih kazni najviše u Vojvodini

maloletnicka delikvencija

Republički zavod za statistiku objavio je nove podatke o kriminalitetu maloletnika u 2020. godini. U okviru objavljenih podataka analizirani su prijavljeni, optuženi i osuđeni maloletnici prema krivičnom delu, polu, starosti i kazni koju su dobili.

Ovi podaci su prikupljeni od nadležnih javnih tužilaštava. Kako bi se dobila šira slika o maloletničkom kriminalu obrađeni su podaci za period od 2016 do 2020. godine.

Ono što je ovim podacima pokazano jeste da je ukupan broj krivičnih prijava protiv maloletnika u 2020. godini manji u odnosu na 2019. godinu za 13 procenata. Broj prijava u 2020. godini je 2524, dok je u 2019. on bio 2903.

Veću za izricanje krivičnih sankcija su podneta 1750 prijava, a taj broj je manji za 13 posto u odnosu na 2019. godinu. Broj maloletnika kojima su izrečene krivične sankcije je 1.239, što je, takođe, manje za čak 26 posto.

Kada se ovi podaci analiziraju prema polu očito je da je veći broj dečaka i momaka koji krše zakon, a najviše ih ima u starosnoj grupi od 17 godina. Najviše krivičnih dela učinjeno je protiv imovine, poput krađe i teške krađe, dok su na trećem mestu neovlašćeno posedovanje droge.

Najviše maloletnika kojima je izrečena kazna u 2020. bilo je u Vojvodini i Južnoj i Istočnoj Srbiji.

(Bebac.com)Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.