Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Počinje suđenje za krađu skupocene violine Lajku Feliksu - | K-013 Portal

Počinje suđenje za krađu skupocene violine Lajku Feliksu

suđenje, krađa violine Lajku Feliksu

Suđenje P. J. (43) iz Stare Pazove i N.S. (51) iz Temerina povodom optužbi da su prošle godine ukrali skupocenu violinu iz 1800. godine umetniku Lajku Feliksu, počinje danas u Osnovnom sudu u Bečeju.

Violina marke Domenico Montano, ukradena 1. novembra 2019. godine u Bačkom Petrovom Selu, pronađena je neoštećena mesec i po dana kasnije u Novim Banovcima.Optuženi su do sada negirali učešće u krađi instrumenta.

Skupoceni instrument iz 1800. godine ukraden je 1. novembra oko podneva iz muzičarevog automobila dok je sa suprugom bio na groblju. On je posle izjavio da violinu svuda nosi sa sobom, ali da nije hteo da je unosi na groblje, pa je ostavio u koferu na zadnjem sedištu u kolima. Kada se vratio, instrumenta nije bilo.

Lajko Feliks, koga pojedini zovu i "vojvođanski Paganini", violinu je iznajmio od jednog kolekcionara iz Beča, kako bi na njoj svirao, a reč je, kako je tada rekao, o vrlo retkoj violini i na celom svetu ima samo 15 takvih. Osim što je iz 1800. godine, njena osobenost se ogleda i u tome što je napravljena u italijanskoj Kremoni i vrlo je kvalitetna.

Veštačenjem je procenjeno da violina košta oko 250.000 evra.

(Tanjug, 021)Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS