Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Srpski hakeri će odluku o izručenju u SAD čekati na SLOBODI - | K-013 Portal

Srpski hakeri će odluku o izručenju u SAD čekati na SLOBODI

hakeri, hakeri srbija, srpski hakeri, hakeri nis

Svih 10 programera iz Niša koji se terete za internet prevaru ubuduće će se braniti sa slobode jer im je, potvrđuje za Južne vesti jedan od njihovih advokata Milan Petrović, nadležni sud ukinuo prethodno određen pritvor.

Evropski sud u Strazburu će 16. avgusta odlučiti o izručenju u Ameriku, a do tada će programeri biti na slobodi.

Većina programera je do sada bila u kućnom zatvoru sa nanogicom, dok su njih trojica bila smeštena u zatvoru specijalnog suda u Beogradu.

Sud je doneo rešenje, ukinut je pritvor programerima i u nastavku postupka će se braniti sa slobode. Određena im je mera zabrane napuštanja boravišta i javljanje policiji, ali je ukinut pritvor. Videćemo za dalje, kaže Petrović.

Odluka suda se odnosi na sve programere za koje je pokrenut postupak za ekstradiciju, dok je jedan od optuženih 11 ranije izručen po sopstvenoj želji.

Podsetimo, grupa mladića i jedna devojka, svi sa prebivalištem u Nišu, uhapšeni su krajem jula prošle godine.

Njima se na teret stavlja krivično delo prevare kojom su, putem interneta, zaradili 70 miliona dolara. Među prevarenima je i jedan državljanin Teksasa, pa se u ceo slučaj umešalo i američko pravosuđe i FBI, koji je asistirao u akciji hapšenja.

Za uhapšene se od početka tražilo izručenje u SAD, gde bi se vodio čitav proces, a prema mišljenju advokata njima bi u Americi bila ugrožena ljudska prava i zato je zahtev da im se sudi u Srbiji.

(Južne vesti)Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.