Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Svi pacijenti nakon trovanja u Magni isprarenjima lepka danas izlaze iz bolnica - | K-013 Portal

Svi pacijenti nakon trovanja u Magni isprarenjima lepka danas izlaze iz bolnica

nesreća,magna

Nakon trovanja isparenjima lepka u fabrici Magna u Aleksincu, danas će svi pacijenti zadržani na bolničkom lečenju biti pušteni kući, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Pregledano je ukupno 105 pacijenata sa simptomima trovanja, od kojih je četiri zadržano u Zdravstvenom centru Aleksinac, a šest upućeno u Univerzitet.

Svi pacijenti zadržani tokom noći u bolnici stabilnog su zdravstvenog stanja, pacijenti iz Univerzitetskog Kliničkog centra Niš su pušteni kući, dok su zbog dodatnih analiza u Zdravstvenom centru Aleksinac zadržana dva pacijenta, ali se i njihovo otpuštanje očekuje tokom dana.

Iz Nacionalnog centra za kontrolu trovanja Vojnomedicinske akademije u Beogradu potvrdili su da su radnici fabrike Magna u Aleksincu bili su izloženi isparenjima lepka koji se koristi za tapaciranje poda i stranica automobila.

Načelnik Centra Slavica Vučinić rekla je da se radi o preparatu na bazi sintetičkog kaučuka i organskih rastvarača, koji, ukoliko se ne poštuje uputstvo za rad i koristi zaštitna oprema, može dovesti do simptoma i znakova trovanja.

Specifičnog lečenja nema, već je terapija simptomatska i suportivna, nakon prestanka tegoba, ukoliko se ne detektuju komplikacije ili drugi zdravstveni problemi koji nisu vezani za trovanje, pacijent se može otpustiti iz zdravstvene ustanove.

Propisana lična zaštitna oprema je obavezna za zaposlene na radnom mestu, odnosno prilikom obavljanja poslova i radnih aktivnosti na kojima se opasnosti i štetnosti, odnosno rizici od nastanka povreda i oštećenja zdravlja ne mogu otkloniti ili u dovoljnoj meri smanjiti primenom tehničkih, tehnoloških i drugih mera u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu.

Radičević: Pravi uzroci nesreće u fabrici Magna će se otkriti istragom

Predsednik Opštine Aleksinac Dalibor Radičević izjavio je danas da niko od radnika koji su se otrovali u fabrici Magna u Aleksincu nije životno ugrožen i dodao da će pravi uzroci nesreće istragom da se otkriju.

On je novinarima rekao da će pravi uzroci trovanja biti poznati u toku dana, jer se očekuje da stigne ekipa iz Niša koja će izvršiti odgovarajuća merenja kako bi se utvrdio tačan uzrok.

"Pohvalio bih ekipe Doma zdravlja i Opšte bolnice u Aleksincu jer su pravovremeno reagovali. Povukli su sve ljude da što pre pregledaju radnike, pohvalio bih i rukovodstvo firme jer su prekinuli proizvodnju i sve radnike izveli iz hale dok se ne utvrdi pravi uzorak", izjavio je Radičević.

Radičević je objasnio da zbog trovanja radnika fabrika Magna trenutno ne radi.

"Prva smena nije jutros krenula da radi, 99 odsto neće raditi ni druga smena, a o tome da li će raditi treća smena znaćemo od momenta kada budemo imali prave analize", naveo je predsednik opštine Aleksinac.

Direktor Opšte bolnice u Aleksincu Goran Vidić rekao je da je u Hitnoj pomoći Aleksinac pregledano 104 radnika, od kojih je 51 upućeno u bolnicu na interno odeljenje.

"Od tog broja četiri su zadržana na bolničkom lečenju, još sedam ili osam pacijenata je ostalo da primi infuzionu terapiju i lekove", ukazao je Vidić.

Kako je rekao, svi radnici su stabilnog zdravstvenog stanja.

"Od ova četiri koja su ostala u bolnici dva će biti puštena u toku dana, verovatno i druga dva, uradićemo dodatna ispitivanja ali nisu životno ugroženi, stabilnog su zdravstvenog stanja. Četiri pacijenta su poslata u Klinički centar Niš odakle imamo informaciju da su tri zadržana na lečenju, a jedan je otišao na lični zahtev kući, svi su dobro i verovatno će i oni biti pušteni kući", objasnio je Vidić.

Na pitanje zbog čega je deo radnika zadržan, Vidić je rekao da je to zbog izraženih simptoma trovanja disajnih organa.

"To je kašalj, nadražaj na kašalj, grebanje u grlu, malaksalost, bledilo. Neki su imali i glavobolju, bilo je nekoliko pacijenata sa stomačnih tegobama, ali sve se to uklapa u simptomatologiju", objasnio je Vidić.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS