Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Uhapšena zbog kršenja karantina, a nije znala da je u karantinu - | K-013 Portal

Uhapšena zbog kršenja karantina, a nije znala da je u karantinu

Dvadesetčetvorogodišnja Jovana Popović iz Kikinde nalazi se u pritvoru u Zabeli nakon što je pre tri dana uhapšena zbog navodnog kršenja mere karantina o kojoj je, tvrdi, niko nije obavestio - niti je dobila zvanično rešenje o kućnoj izolaciji.

Iz Komiteta pravnika za ljudska prava (YUCOM) kažu da im se obratilo više građana koji su sličnoj situaciji.

Popović je dan pre uvođenja vanrednog stanja, 14. marta došla u Srbiju iz Crne Gore gde je nastupala sa duvačkim orkestrom iz Kikinde, piše KRIK.

Na granici joj, tvrdi, nije uručeno rešenje o obaveznoj izolaciji zbog situacije sa pandemijom koronavirusa, samo joj je policijski službenik rekao da, ukoliko je boravila u zemlji u kojoj je aktivna epidemija ovog virusa, smanji kontakte u narednih 14 dana.

U Crnoj Gori tada nije bio utvrđen niti jedan slučaj ove bolesti, a Popović je, u skladu sa onim što joj je rečeno, kako je izjavila na saslušanju u tužilaštvu, smanjila kontakte. Deset dana nakon povratka u Srbiju, međutim, uhapšena je dok je bila u kući svog dečka.

Protiv nje je pokrenut krivični postupak jer je navodno prekršila Naredbu Vlade Srbije o sprovođenju i organizovanju karantina koja je doneta 17. marta, tri dana nakon što je ona prešla granicu.

Tužilac je kao dokaz priložio zapisnik Ministarstva zdravlja u kome piše da joj je usmeno saopšteno da je u karantinu, a koji nema ime i potpis službenika koji joj je navodno saopštio izolaciju. Dokument, piše KRIK, nema broj, ni datum kada je sačinjen, kao ni pečat.

Njen advokat se žalio na predlog tužilaštva da ona bude pritvorena do 30 dana i istakao da je ovaj dokaz nevažeći.

Sagovornici KRIK-a saglasni su u tome da je ovaj slučaj problematičan.

"Njeno hapšenje je potpuno nezakonito", smatra advokat Vladimir Gajić.

On podseća da je javnost tek 18. marta obaveštena da je Vlada donela odluku da se ovakva rešenja saopštavaju usmeno - četiri dana nakon što je, kako tvrdi tužilaštvo, Jovani ono upravo na taj način saopšteno.

Jovanin slučaj nije usamljen, navode iz Komiteta pravnika za ljudska prava (YUCOM) i dodaju da im se za pomoć već obratilo više građana koji su sličnoj situaciji.

Priču u celini pročitajte na sajtu Raskrikavanje.

(Krik)Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS