Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Zaplenjene funte i profesinalna kamera - | K-013 Portal

Zaplenjene funte i profesinalna kamera

horgos, carina, carinski prekrsaj

Da je novac ono što putnici najčešće ne prijavljuju na granici, mada uglavnom dolaze iz evropskih zemalja koje imaju potpuno ista pravila o limitima gotovine u prekograničnom prometu, potrvđuje i jučerašnja zaplena gotovo 23.000 britanskih funti, sakrivenih među garderobom u koferu jednog putnika na prelazu Horgoš.

Međutim, carinici su 25. februara 2021. godine na ovom prelazu, u saradnji sa policijom, sprečili i krijumčarenje profesionalne kamere, čija je vrednost oko 15.000 evra.

Prvi prekršaj je otkriven kada je trakom obeleženom zelenim semaforom, oko 7:30 časova, za kontrolu na ulazu u zemlju pristigao „audi“ britanskih registarskih oznaka.

Njime je iz Oksforda ka svojoj zemlji sam putovao 33-godišnji državljanin Albanije, koji je prilikom susreta sa carinicima rekao da se bavi privatnim preduzetništvom i da sem ličnog prtljaga nema ništa za prijavljivanje.

Upitan da li mu je poznat propis o prijavljivanju gotovine iznad 10.000 evra na granici, odgovorio je potvrdno, rekavši da kod sebe ima „nešto malo novca“.

Tokom detaljne kontrole koja je ipak usledila, ispostavilo se da je to „nešto malo“ zapravo više od 31.000 funti. Svežnjevi novčanica pronađeni su u jednom od kofera, umotani u garderobu.

Putniku je vraćen dozvoljeni iznos u protivvrednosti 10.000 evra, dok će o ostatku neprijavljenog novca odlučivati nadležni sud.

Par sati kasnije, takođe na ulazu u zemlju, za detaljan pregled izdvojen je i „fijat punto“ holandske registracije, kojim su dvojica naših državljana putovala iz Holandije ka Šapcu.

profesionalna kamera horgos carina

Na uobičajeno pitanje carinika 56-godišnji vozač, rekao je da želi da prijavi pomenuto vozilo za carinjenje i da sem ličnog prtljaga nema ništa drugo.

U prtljažniku je međutim, pored ličnih stvari pronađena i kartonska kutija u koju je bio zapakovan originalni kofer sa profesionalnom kamerom i pripadajućom opremom

Ispostavilo se da je reč o polovnoj kameri „Phantom HD Gold“, čija je vrednost procenjena na oko 15.000 evra.

Kako vrednost krijumčarene robe umnogome prelazi trećinu vrednosti vozila, do okončanja prekršajnog postupka pred sudom biće zadržan i automobil.

(K-013)Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.