Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Da li je to na pomolu investitorski urbanizam na Sodari? - | K-013 Portal

Da li je to na pomolu investitorski urbanizam na Sodari?

sodara, urbanizam, investitorski urbanizam, pancevo

Iako je Pančevo istorijski važan grad, prepun starih zgrada - spomenika kulture, svedoci smo da se godinama unazad njegov izgled narušava, da nam se briše kolektivno sećanje i da na mestu pomenutih kulturno-istorijskih spomenika niču zgrade koje nalikuju na apartmane u Paraliji.

Sve je to rađeno sa ciljem da se obrne novac, bez ikakve brige o urbanističkom planu, kvalitetu i estetici novonastalih zgrada.

Doživeli smo da i Vajfertova slavina može da se sruši kako bi neko dobio što bolju lokaciju i prodao kvadrat po što boljoj ceni. Ista priča je i sa izmeštanjem autobuske stanice.

Kako je ovo goruća tema, kruže priče da je investitorski urbanizam pokucao i na vrata Sodare. Zamisao je da se umesto prodavnice Aman, koja se nalazi na centru naselja sazida stambeni kompleks.

Opšta atmosfera u samom naselju o ovoj stvari je izuzetno negativna. Neko ranije, pametniji od nas je dao izgled naselja gde je u centralnom delu ciljano izbegnuto podizanje zgrada. Umesto toga, centar Sodare je namenjen zelenim površinama, parkovima i igralištima za decu. Ako se dozvoli ova izgradnja, otvoriće se Pandorina kutija nakon čega neće biti povratka. Ukratko, građani Sodare su spremni na sve vidove legitimne građanske neposlušnosti, jer nažalost grad ne donosi odluke od koristi za sve svoje građane, već isključivo za pojedince i njihove privatne ciljeve - treba jednom reći dosta.

Ukoliko grad ne želi da zaštiti svoje građane, moraćemo da preuzmemo stvari u svoje ruke.

Caran Aleksandar-stanovnik Sodare



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS