Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Draško Jović: Zašto grupa građana, zašto GRUPA - | K-013 Portal

Draško Jović: Zašto grupa građana, zašto GRUPA

drasko jovic, grupa, pancevo

Polazna premisa zašto grupa građana, proizilazi iz iskustva u kojem se pokazalo da centralizovane stranke, kada dođu na vlast, svoj sistem upravljanja prenose na državu i lokalnu zajednicu.

Demokratska načela stranka prezentuju se kroz Statut, najviši pravni akt koji je usklađen sa opštim zakonima. U Statutu su jasno definisana prava i obaveze članova organizacije, a on pruža osnov za delovanje kroz strukturu. Međutim to je samo papirni tigar, jer unutar organizacija često dominira nepotizam, koji dovodi do korupcije, a korupcija dalje vodi stvaranju interesnih grupa, što za posledicu ima uspostavljanje autokratske organizacije. U takvim okolnostima donosioci odluka imaju mitološki status, a njihove odluke se ne dovode u pitanje. Dakle, propisi i pravila su samo formalnost, a stvarna moć leži u klijentelističkoj mreži. Postavlja se pitanje kako u takvom okruženju uskladiti nacionalnu politiku, program i ciljeve jedne stranke sa ciljevima i potrebama lokalne zajednice.

Očekivanja u ovakvim okolnostima su iluzorna. Trenutni sistem upravljanja doveo nas je u situaciju da smo svedoci decenijskog nesklada između lokalne samouprave i državnih institucija - od načina finansiranja do ovlašćenja. Problemi sa javnim nabavkama, javno-privatnim partnerstvom, socijalnom politikom. Za velike projekte koji su od esencijalne važnosti za lokalnu zajednicu često nema dovoljno sredstava, a kada se sredstva obezbede, put do realizacije često je popločan partijskim i ličnim interesima i interesnim grupama. Svi ovi problemi su simptomatični za zemlje u razvoju ili za one u kojima su demokratski procesi još u začetku. Stoga, moramo prekinuti sa magičnim realizmom koji obitava na ovim prostorima i potražiti načine kako da se sistem upravljanja unapredi, kako bi se postigao veći stepen transparentnosti, odgovornosti i efikasnosti.

Potrebno je uspostaviti inkluzivnost kao ključni element za dalje delovanje. Često sam postavljao sebi pitanje kako to postići pre nego što sam se sastao sa prijateljima kako bismo formirali Grupu građana. Grupa građana treba da bude balans između političkih stranaka i građana, i ne bi trebalo da zastupa idelogije ili interesne grupe koje su kancer našeg društva. Grupa građana ima privilegiju da kritikuje vlast i opoziciju, i traži oslonac u javnosti, medijima, prijateljima, porodici i komšijama. Oni nisu motivisani ličnim ambicijama, već rade u korist zajednice. Mi smo ta Grupa građana - "GRUPA".

Naš slogan "KOMŠIJA, NE PARTIJA" predstavlja idiom i ima figurativno značenje. On oslikava nezadovoljstvo trenutnom političkom scenom u našoj zemlji, pre svega u našem gradu. Slogan ističe našu želju da se vratimo osnovnim vrednostima i uspostavimo međusobno poverenje među našim sugrađanima, bez obzira na njihovu političku pripadnost. Naš dobronamerni kritički stav treba pažljivo analizirati pre iznošenja bilo kakvog zaključka. Mi zastupamo kulturu dijaloga i naš fokus je na lokalnoj zajednici i rešavanju lokalnih problema. Naši ciljevi su jasni i mi ih možemo ostvariti brže i efikasnije nego drugi politički akteri u našoj sredini. Svakodnevno se susrećemo sa takvim problemima, jer živimo u istom kraju, ulici, gradu, selu. Tu nalazimo motiv za naše delovanje. Sve što činimo i što ćemo činiti u budućnosti odnosi se na naše sugrađane, grad i naša sela - naše mlade, naše roditelje, prijatelje i komšije. Naši ciljevi su ambiciozni i izazovni, ali isto tako i plemeniti.

Mnogi Pančevci su prepoznali to i nesebično pružaju svoje radno i stručno znanje, stavljajući se na raspolaganje ne nama, već zajednici, odnosno sredini u kojoj žive. Neizmerno im hvala što su se priključili i što doprinose ka zajedničkom cilju. Imamo snage i volje, i pozivamo Vas da se pridružite i učestvujete zajedno sa nama. Dođite da se upoznamo, ponudite ideje, predloge, učestvujte u radu, i u krajnjem slučaju podržite nas jer se poznajemo i jer smo komšije. Želimo da stvorimo nešto što će biti prepoznatljivo i čime ćemo se ponositi. To zahteva upornost, predanost i veliku želju za uspehom. Ako budemo radili zajedno, verujemo da ćemo uspeti u našem cilju da Grupa građana “GRUPA“ postane sinonim za Pančevo i da budemo uzor novim generacijama. Dakle, želimo, možemo, moramo.

Lestvicu smo postavili visoko, jer mislimo da tako treba. Kako reče naš pančevac Nebojša Glogovac u ulozi Kaje kada se obraćao svom sinu Jovanu u filmu "Nebeska Udica": "Znaš ti kako se postaje pravi šampion? Tako što izađeš na teren kad je najteže i pobediš!"

Zajedno sa vama

Komšija, ne partija



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS