Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website JANKOVIĆ: Izbori i korupcija - izbornoj kutiji je svaki glas mio - | K-013 Portal

JANKOVIĆ: Izbori i korupcija - izbornoj kutiji je svaki glas mio

sinisa jankovic, izbori, korupcija, licni stav, autorski tekst, pancevo

Mnogo je aspekata sa kojih se mogu posmatrati izbori 2023. godine u Srbiji. Ja se odlučujem za korupcijski aspekt. U kratkom tekstu pokušaću da što objektivnije odgovorim na pitanje, da li je bilo korupcije u vezi sa izborima.

Od kada su se u Srbiju vratili višestranački izbori, stranke pokušavaju da osvoje što više glasova. Dominiralo je ubeđivanje birača da je baš ta stranka najbolja. Kako to nije bilo dovoljno koristila su se i obećanja. Onda se prešlo na banalizaciju, koja se zasniva na prostoj činjenici da izborna kutija nema oči, ne vidi ko glasa, i da na izborima više vredi 101 glas primaoca socijalne pomoći od 100 glasova akademika, profesora ili doktora nauka. Uz to, mnogo je muke potrebno da bi se privoleo i samo jedan akademik da glasa za konkretnu stranku, a tek njih 100. Pa, da vidimo kako to ide sa primaocima socijalnih pomoći. Izgleda da njih ne zanima ništa drugo osim malo para. Dodajmo i priličan  broj onih koji žive na ivici bede i u njoj, pa i pripadnike drugih magrinalizovanih grupa, a u Srbiji ih ima.

Tako dođosmo do još većeg paradoksa. Magrinalizovane grupe, primaoci socijalnih davanja, ljudi koji žive u bedi nedostojnog čoveka, postali su najsvesniji čak i najsavesniji deo naroda, kada je u pitanju ispunjenje tzv. građanske – biračke dužnosti. Koga zanima, lako će se uveriti da je kod njih izlaznost na izbore 100 od 100, možda čak i nešto više. Ako treba nekome da pomognu, glasaće i dva puta. Ako je onaj u Dangi (Radoja Domanovića), mogao da traži da mu se ne čelo udare dva pečata, a što i danas ne bi bilo takvih heroja?

Sve ideološke i političke razlike u programima stranaka i brojni detalji po kojima se razlikuju; sve to pada u vodu pred dve, tri crvene. Srbija ima armiju koja ih želi. Potencijal za izbore je tu, nema nikakve brige, nigde neće otići, naprotiv, ta je armija sve veća i veća.

Pažljive će čitateljke i čitoci primetiti da u oprisanoj formuli za obezbeđenje glasova nešto nedostaje – novac. Tačno, novac koji bi se udelio armiji marginalizovanih, može biti problem mnogim strankama. Koliko god da je nikad lakše rešenje za osvajanje, tačni dobijanje, a još tačnije kupovinu glasova; ono je toliko nedostupno strankama koje pare nemaju. Međutim, ima ko ima.

Naravno, uvek je bilo u Srbiji i biće, stranaka koje sve i da novac imaju, nikada se njime ne bi nečasno služile.

Da se razumemo, kupovine glasova je bilo. I ne samo da je bilo, nego se ona vršila gotovo javno. Na šta nam to ukazuje? Prvo da je reč o masovnosti. Drugo, što je mnogo opasnije, ukazuje na novouspostavljenu kolektivnu svest da je „moj glas – moja stvar“; da je prodaja glasova dozvoljena, „a ko će da mi zabrani da prodam svoj glas“; da je kupovina glasova dozvoljena, „jel sam te pare uzeo od tebe, pa da ti polažem račune za šta ću ih koristiti“. Fenomen nekažnjivosti koji je blagovremeno uspostavljen, dodatno ojačava trgovinu glasovima.

Da se razumemo, od tzv. „nadležnih državnih ograna“ što god to značilo, očekivaće da nešto preduzmu samo onaj ko veruje da mrmom zamotava čokoladu. Tako da taj faktor odvraćanja nepostoji. Širom su otvorena vrata za političku korupciju.

Kriminaloška teorija „branjenog prostora“, dobija svoj antipod u teoriji „nebranjenog prostora“. Ono je u Srbiji uspostavljeno. Da pojasnim, u određenom prostoru nekažnjivo je vršenje određenih inkriminisanih radnji, u određenom vremenskom periodu. Sve je prepušteno na svest i savest. Isti tretman nekžnjivosti primenjuje se i na sve druge povezane inkriminisane radnje, tipa falsifikata, ucena, pretnji, krađa i dr.

Da ne zaboravim, ovom pojedinačno relativno malom krivičnom delu iz čl. 156 KZ, koje se masovno vrši, prethodni mnogo manji broj krivičnih dela teškog finansijskog kriminaliteta, kojim se obezbeđuje novac za glasove, ali i za druge potrebe.

Sve ovo što sam napisao nije ništa novo, kriminalistika i kriminologija odavno su to zabeležile. Ja sam sa svoje skromne strane početkom novembra u Novom Sadu na promociji dokumentarnog filma „A sad da izađete na glasanje“, između ostalog rekao da će opet biti kupvine glasova. Takođe, Koalicija za integritet koju čine tri antikorupcijske organizacije civilnog društva izdala je saopštewe za javnost sa naslovom „Kupovna glasova je krivično delo“. https://k-013.com/news/srbija/koalicija-za-integritet-kupovina-glasova-je-krivicno-delo.html

Za veliki deo naroda je sve ovo pogubno. Dokaz: za deset godina milion nas je manje, s tim da, samo kada bi moglo, još toliko bi u kratkom roku zemlju napustilo. I da ne bude sve tako crno, sve ovo je za neke dobro, korisno, isplativo.  

Siniša Janković



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS