Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Janković: Kako će navijači „Grobari“ reagovati na sukob omiljenog trenera i predsednika države? - | K-013 Portal

Janković: Kako će navijači „Grobari“ reagovati na sukob omiljenog trenera i predsednika države?

licni stav, sinisa jankovic, grobari

„Grobari“ su navijači Partizana. Nadimak su dobili po ulici „Humskoj“ u kojoj se nalazi stadion FK Partizan. Iako, reklo bi se podrugljiv nadimak navijači Partizana sa ponosom ga nose i ističu kao svoj slogan da tako dobro igraju da „sahranjuju“ protivnike.

U zemlji u kojoj je sve politika nije nikakvo čudo da su u njoj svojih „pet minuta“ dobili i „Grobari“? O čemu je reč?

KK Partizan nakon enormne navijačke podrške koju dobija proteklih godina, koju je najvećim delom izazvao gospodin Željko Obradović, rođeni Čačanin, u delu Evropske sportske javnosti poznat kao najtrofejniji košarkaški trener, inače osvedočeni „Grobar“. Kada su sve sve kockice poklopile, očekivanja su otišla u nebo. „Grobari“ su Željka Obradovića videli kao trenara košarkaškog prvaka Evrope. Ali, u zadnje vreme njegovi rezulatati su gotovo poražavajući. Ređali su se poraz do poraza, sa tek po nekom pobedom. Kap je prelila čašu prošlog vikenda kada je KK Partizan u finalu Kupa Radivoja Koraća izgubio od najljućeg protivnika KK Crvena Zvezda. Legendarni trener je na konferecniji za medije između ostalog izjavio da prozivnke iz dela javnosti, da je KK Partizan državni projekat nisu tačne, i da je reč o upravo suprotnom, tj. da od države najviše novca dobija KK Crvena Zvezda.

Da li je predsednik država mogao da ostane po strani, i da ne obrati pažnju na inače uobičajena navijačka prepucavanja? Kakvo pitanje, „sunce ti žarko“ rekla bi jedna moja prijateljica? Pa, naravno da nije mogao da ostane postrani. A zašto, pitaće se mnogi? U javnosti se šapuće, da predsednik države nikako ne može da oprosti košarkaškom treneru što mu nije dao podršku pred prošle izbori, čiji lopovski tragovi sve više i više guše naciju. Ratne sekire su iskopane, trenutno se oštre.

Oni koji sport u Srbiji malo poznaju, rekli bi da je rešenje logično. Trener ima loše rezultate, uz to na neki način se sporečkao sa predsednikom država. Koji je uz to fanatačni navijača najljućeg protivnika KK Partizan. Pri svemu tome, KK Partizan je iz ponora pre više godina uzdigao Ostoja Mihajlović koji je član stranke predsednika države, a uz to Ostoja je rođeni Čačanin. Nekako je logično da je trofejni trener sam, i da mu se nazire otkaz. Opisana sutuacija je jednačina koja ima samo jednu nepoznatu. A to nepoznato u jednačini su „Grobari“. Oni se sada definitivno pitaju. Ono što oni kažu tako će biti.

Svi koji poznaju navijačku grobarsku podkulturu oličenu u mnogim grupama, pa i u navijačkoj ideologiji, znaju da moraju da ih uzmu za ozbiljan i uticaj društveni faktor. Da, značaj i moć navijača u Srbiji odavno je prevazišao okvir sporta, oni su postali faktor uticaja na društvo. Navijači hoće da se pitaju i o temama koje nikakve veze nemaju sa sportom.

Sada je mnogo jasnije, zbog čega se proteklih godina vodila borba za stavljanje pod kontrolu navijača. Sa popularnim „Delijama“ navijačima Crvene Zvezde je to uspelo, oni ni jednom nisu nepristojno skandirali predsedniku države, možda

i zbog toga što je on jedan od njih. Sa druge strane „Grobari“ su iako podeljeni, razdeljeni, navijački prilično oštećeni, ipak ostali buntovni. To često iskazuju nepristojim skandiranjem predsedniku države.

Sada je sve to otišlo mnogo dalje od uobičajenih vulgarnih skandiranja na navijačkim tribinama.

Kako će reagovati „Grobari“ u slučaju evidentnog sukoba između omrženog predsednika država i omiljene trenerske ikone, pitanje je koje mnoge zanima. A kako će regovati oni koji imaju veliku i neformalnu moć, da li će pokušati da utiču na „Grobare“?

Jasno je da su „Grobari“ pod velikim pritiskom,verovatno se nalazi i pod ucenama, moguće je da ima svega i svačega. Da li će pobediti „časovi ljubavi“ (grobarska ideologija odanosti klubu i kad ide i kad ne ide) ili neki drugi moćni uticaji?

Kako će „Grobari“ reagovati, na čiju će stranu stati, videćemo ako ne ranije, na prvoj sledećoj utakmici KK Partizan.

Siniša Janković, građanski aktivista,
bivši policijski inspektor, magistar političkih nauka.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS