Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Jovan Ciculj: Prst na čelo, rođenog Pančevca - | K-013 Portal

Jovan Ciculj: Prst na čelo, rođenog Pančevca

jovan ciculj, srbija protiv nasilja

Kao rođeni Pančevac, sa mojim gradom prošao sam kroz sve promene istog, od svojih prvih svesnih dana do danas, a bilo ih je... Nekako se i grad za prethodne decenije prilično izmenio. Od jednog radničkog, grada isflekanog isparenjima iz pogona, grad sada odiše sebičlukom i samoživošću.

Kao decu su nas učili da osmeh i ljubazni pozdrav poklonimo svakome i da parče ukusne torte biramo tako da i ostali osete ukus. Gde li smo osetili potrebu da se menjamo, kada je Pančevo po takvom vaspitanju bilo nadaleko poznato? Miran i vredan, topao i progresivan ! Za takvo društvo se vredi boriti. 

U šta se ovaj grad pretvorio najbolje oslikavaju parkinzi, gde se lakše primete basnoslovno skupi automobili, nego one pravilno parkirane. Učivši upravljanje automobilom, svaki vozač savladavao je parkiranje vozila unazad, jer mu ono uz malo potrošenog vremena, obezbeđuje najbezbednije, najlakše i najbrže uključivanje u saobraćaj. Sebični pandan je parkiranje unapred jer iziskuje ustupanje prava, tj vreme drugih vozača, za bezbedno uključivanje u saobraćaj. Kao što možete primetiti skoro svi automobili u Pančevu su parkirani unapred. Vreme drugih, postala je hrana sebičnog Pančevca, a takvih je izgleda sve više. Poslednji je trenutak za vraćanje Pančevaca u pristojne okvire kojima po poreklu pripadamo. Sebičluk i samoživost su bile odlike na kakve smo reagovali i uspevali smo ih pobediti, do sada. Učeni smo da najukusnije zalogaje delimo sa što više njih, a ne da ih u usta na silu guramo. 

Koliko god želimo da umanjimo uticaj politike na sopstvene živote, uticaj iste vidljiv je na svakom koraku. Dokle god želimo da sopstveno vaspitanje dokazujemo nemešanjem u političke organizacije, pomažemo bahatim da nama upravljaju. Vreme je da, kao dobri domaćini, svesno i po svaku cenu uhvatimo konce u svoje ruke i društvo stavimo na ispravne noge. Vreme bahatih samoživaca jedino tako možemo otpratiti. Poslednjih 10ak godina i više je nego što je bilo potrebno da upropaste svaku stvar za koju su se uhvatili, a pošteđene su ostale samo one koje nisu primetili ili nisu u njoj primetili nekakvu ćar. Ekspanzija nasilja logičan je odgovor društva koje insistira na čistim rukama dok je do guše u blatu. Tešimo se malim gubicima i ponosno izgubljenim bitkama dok život prolazi i beleži samo pobednike koji su uvek iz protivničkih timova.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS