Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website DNEVNA DOZA KUHINJE: Bavarsko pecivo (recept) - | K-013 Portal

DNEVNA DOZA KUHINJE: Bavarsko pecivo (recept)

Bavarsko pecivo je u zadnjih nekoliko godina postalo popularno i kod nas. Može se kupiti u skoro svakoj pekari.

Ipak je najlepše domaće, toplo bavarsko pecivo.

Sastojci:

- 1 sirovi kvasac
- 2 kašike šećera
- 2 kašičice soli
- 6 dl vode
 -1 kg brašna
- 1-2 kesice sode bikarbone
- 2 kašike mlečnog margarina
- 70 g krupne morske soli
- 1 l vode

Priprema:

U šolju tople vode izmrviti kvasac, pa sipati šećer. Ostaviti kratko da kvasac počne da se „diže“, tj.da se pojave krupniji mehurići na površini. Dok kvasac raste, pripremite brašno. U brašno dodajte malo soli (2 male kašičice). U brašno sipati kvasac, pa zamesiti testo. Najlakše ce biti ako sve radite na slobodnoj radnoj površini, ali može da se izmeša u posudi ,a kad postane suviše tvrdo ,treba izručiti na radnu površinu posutu sa malo brašna i nastaviti sa mešenjem. Sjedinite sve sastojke, mesite rukama energično. Po potrebi dodati mlake vode.

Testo treba da je meko i žilavo. Kad je umešeno, testo vratiti u posudu i ostaviti da odstoji oko pola sata. Kada je testo naraslo treba ga još jednom premesiti i podeliti na 24 jednaka dela. Od svakog dela napraviti valjak dužine oko 40-50 cm. Svaki valjak oblikovati kao perecu ili zarolati da dobije oblik kifle. U šerpi ili plitkom loncu zagrejati 1 litar vode, pa kad proključa dodati sodu bikarbonu.

Oblikovano pecivo potopiti u rastvor sode bikarbone, da se kratko kuva.Kada ispliva pecivo treba izvaditi iz vode. Tepsiju obložiti papirom za pečenje. Pecivo se ređa na tepsiju i posipa sa krupnom morskom soli. Ostaviti da tako odstoji 10-15 minuta,a zatim staviti da se peče.

Pecivo se peče u rerni na 220°C u trajanju od oko 15 minuta, dok ne dobije zlatnu boju.

Kad su pečena peciva se izvade iz rerne i premazuju rastopljenim margarinom.

Prijatno!



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.