Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website ETIOPIJA: Za dan zasađeno 350 miliona stabala - | K-013 Portal

ETIOPIJA: Za dan zasađeno 350 miliona stabala

Etiopija

U Etiopiji je oboren svetski rekord u sadnji drveća – za samo jedan dan zasađeno je čak 350 miliona stabala, prenosi RTS.

Masovna sadnja je deo dugoročnog plana pošumljavanja u okviru kojeg se planira sadnja četiri milijarde stabala. Etiopljani se tako bore protiv efekta staklene bašte i krčenja šuma u zemlji, koju pogađaju velike suše.

 

Organizacija „Farm Afrika“, koja radi na pošumljavanju istočne Afrike i bori se zajedno sa poljoprivrednicima protiv siromaštva koje ih pogađa, navodi da je manje od četiri odsto površine Etiopije pod šumom u poređenju sa oko 30 odsto krajem 19. veka.

 

Ova afrička zemlja već je počela da ispašta zbog posledica klimatskih promena, a samo neki od problema su erozija, opadanje kvaliteta obradivog zemljišta, česte suše i poplave.

Uzimajući u obzir da oko 80 odsto stanovništva Etiopije živi od nekog vida poljoprivrede, pošumljavanje je neophodno kako bi se situacija popravila. 

Za samo jedan dan zasađeno je 350 miliona stabala, ali to je tek početak, navode zvaničnici. Masovna sadnja drveća je deo dugoročnog plana pošumljavanja u okviru kojeg se planira sadnja četiri milijarde stabala.

Tags: ,


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.