Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website KAČAREVO: Slanina iz raja izašla - | K-013 Portal

KAČAREVO: Slanina iz raja izašla

slaninijada kacarevo

Ko je došao u Kačarevo, video je da je slanina iz raja izašla, kažu stanovnici pitomog vojvođanskog sela blizu Pančeva, koje je ove godine 32. put na četiri dana ugostilo gurmane iz čitave Srbije i regiona.

Na gastronomskoj fešti za sva čula, 350 izlagača iz zemlje i sveta, više od 100 tona slanine, ali drugih mesnih prerađevina i oko 100.000 gostiju.

Slaninijada je najposećenija od oko 2.000 raznih "jada" u Srbiji, a u broju posetilaca preskočili su nas samo Egzit i Guča - hvale se organizatori koji su ove godine uz mesne slasti ponudili i brojna nadmetanja, od onih u brzom jedenju slanine i ispijanju piva, do izbora za Mis slaninijade i trke prasića.

Da nameštanja na ovoj svetkovini nema potvrda je, kažu, što su ukusom trijumfovali Zlatiborci, ali za utehu Lalama je što su Sose ponele titulu najlepših žena.

Na tradicionalnom festivalu najviše se tražilo sve od mangulice, a izlagači kažu da kupci ne plate duplo skuplje prerađevine od svinje bez holesterola jer hoće užitak u hrani, bez straha za zdravlje.

- Naši proizvodi su iz Grenobla, a imamo još dve vrste sa francuskim sirevima od kojih jedan ovčiji - pojašnjava Strahinja Tešić gastronomski doživljaj istovremenog ukusa mesa i sira u ustima.

Brojni stranci su stigli u Kačarevo da predstave svoju robu. O tome su svedočile zastavice Španije, Grčke, Rumunije, Izraela i drugih zemalja zabodene u komade slanine. Iz regiona jedino proizvođači iz Crne Gore koji su se dičili i svojim njeguškim pršutom, ali i poneki makedonski proizvođač.

(D. Dekić / Foto: V. Sekulić)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.