Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website SPEKTAKL NA NEBU: Kiša meteora između 12. i 13. avgusta - | K-013 Portal

SPEKTAKL NA NEBU: Kiša meteora između 12. i 13. avgusta

Kiša meteora Perseids

Kiša meteora, svojevrsni zvezdani spektakl biće vidljiv i ove godine. Ako ste među zaljubljenicima u zvezdano nebo, nađite u noći između 12. i 13. avgusta lepo, mirno i uzvišeno mesto sa kojeg ćete uživati u „zvezdanom pljusku“, kada će on biti najintenzivniji.

Pogled u nebo ovog avgusta može malo da poremeti pun Mesec, a najbolji uslovi za posmatranje kiše Perseida biće između 22h do jutra.

Kiša takozvanih meteorskih rojeva, specifična je po meteorima koji su mnogo „vatreniji“ i svetliji od tipičnih. Svake godine Perseidi prekriju nebo kada se Zemlja mimoilazi sa kometom Svift Tatl, a onda se sitni komadi komete sudaraju sa našom atmosferom i tako prave „vatrene kugle“.

Ukoliko želite da posmatrate ovu pojavu, kako se navodi na sajtu NASA-e, u zavisnosti od vremena kada posmatrate spektakl, kiša meteora može da izgleda drugačije. Tako da ako posmatrate nebo oko 22 časa, videćete manje meteora, ali oni će imati duže „repove“.

Kada dostigne svoj vrhunac, kiša Perseida može da sadrži između 50 i 100 meteora po satu, prenosi Biznis insajder.

Perseidi su, inače, nazvani po sazvežđu Persej, odakle se i pojavljuju.

Zato, ako ste u mogućnosti, a volite da gledate zvezdano nebo, udaljite se od gradske vreve i osvetljenja, najbolje na nekoj uzvišici, lezite i uživajte dok gledate zvezde padalice.

Na mobilni telefon zaboravite, jer ćete možda, dok gledate u njega, propustiti aktivnost Perseida, a verovanje kaže da će vam se ako zamislite želju kad vidite zvezdu padalicu ona i ostvariti, pa lepe želje poželite!

Tags: ,


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.