Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website DNEVNA DOZA KUHINJE: Napravite jedan ukusan vegetarijanski ručak - | K-013 Portal

DNEVNA DOZA KUHINJE: Napravite jedan ukusan vegetarijanski ručak

Vegetarijanski rucak

Vladajuće je mišljenje da se vegetarijanstvu okreću samo debeli ljudi pod izgovorom da smršaju.

Možda to nekim delom i jeste istina, ali činjenica je da postoji mnogo razloga zbog koga bi se neko odrekao mesa i/ili proizvoda od životinja. Možda su u pitanju sdravstveni razlozi, možda ideološki, možda materijalni, ali najčešće je to velika ljubav prema životinjama. Sledi jedan predlog za vegetarijanski ručak.

Predjelo - Pripremite namaz od tunjevine i tanke kriškice tosta. Namaz pripremate tako što najpre dodate iseckano tvrdo kuvano jaje, jednu glavicu iseckanog crnog luka i usitnjenu tunjevinu. Dodate senfa po ukusu, iseckane ili cele masline i malo kapara. Služi se sa tostom ili krekerima. Mala zakuska pred glavno jelo, taman da otvori apetit.Ako ne jedete ribu, onda napravite drugačije predjelo – veče pred organizovani ručak spremite palentu (od kukuruznog brašna), prespite u tepsiju četvrtastog oblika (da smesa bude debljine oko 1,5 cm) i ostavite da se stvrdne preko noći. Pred ručak ćete tu palentu iseći na kocke i na svaku kocku staviti po kašičicu prethodno pripremljenog premaza od senfa i brokolija.

Čorba - Izbor čorba od povrća je ogroman. Ako ne možete da se odlučite, napravite jednu gustu čorbu od sveg povrća koje imate u kući. Postupak je sledeći: sve povrće koje ste odabrali da čorbu najpre malo obarite(preporučujem da ipak dominira jedna vrsta povrća, recimo šampinjoni). U drugoj šerpi upržite malo crnog luka na puteru ili ulju, onda dodajte proceđeno ovareno povrće (vodu u kojoj se povrće kuvalo ne prosipajte, trebaće vam). U povrće i ulje dodajte malo začina i soli/vegete, zatim kutlaču vode u kojoj se kuvalo povrće i kašiku brašna. Smesa treba da postane kompaktna, ali ne sme da izgori. Dodajte ostalu vodu u kojoj se kuvalo povrće i ostavite neka se sve lepo ukuva. Probajte da biste procenili ukus i slanoću i ostatak možete da dodajete po ukusu. Ovo je jedna lagana i jednostavna čorbica od povrća.

Glavno jelo - Izbor je takođe ogroman. Ja lično volim šnicle od soje – velikih komada ili mrvica. Velike komade je potrebno da noć pre ručka natapate u vodi, pa ih pohujete, a sitnu soju mešate sa smesom brašna i jaja, pa oblikujete u neku vrstu faširanih šnicli. Prilog pire ili kuvana riža, preliv od senfa, majoneza, pavlake i omiljenih začina i vi ste se napunili energijom i lepo najeli.
Ako ne volite soju kao ja, možete probati sarme:

– 2 izrendana krompira
– 2 izrendane šargarepe
– 1 šolja pirinča
– 2 čena belog luka
– 1 šoljica žitarica ili sojinih ljuspica
– 2 šake oraha, vegeta/so, bosiljak, peršun i biber. Eventualno malo ljute paprike, ako volite ljuto.

Ovom smesom filujete listove kiselog kupusa ili lista loze i spremate kao i obične sarme.

Ako ne volite ni sarme, možete probati vegetarijansku musaku:

– 500 gr boranije
– 2 glavice luka sečenog na kriške
– 500 gr paradajza sečenog na kriške
– 100 gr pirinča
– aleva paprika, so, biber
– 750 gr krompira sečenog na kolutove

500 gr boranije prodinstati na malo ulja dok ne omekša. Posebno prodinstati 2 glavice luka sečenog na kriške, pa dodati 500 gr paradajza isečenog na kriške, 100 gr pirinča, malo aleve paprike, so, biber i nastaviti dinstanje dok ne omekša.

Očistiti 750 gr krompira i iseći na kolutove. U podmazanoj vatrostalnoj posudi ređati = red boranije, red krompira, red dinstanog luka sa pirinčem i tako redom. Preliti sa 3 jajeta ulupana sa čašom mleka, odozgo poređati kriške paradajza i peći na 120°.

Još jedan predlog od mene je dinstana bukovača sa prilogom od riže. Možete praviti i pljeskavice od spanaća, morske plodove (ako ih jedete) i slično.

Dezert - Najjednostavnija varijanta vam je sladoled ili voćna salata.

Prijatno!



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.