Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Idealna prolećna destinacija: Keukenhof, najpoznatiji i najveći park lala na svetu - | K-013 Portal

Idealna prolećna destinacija: Keukenhof, najpoznatiji i najveći park lala na svetu

Keukenhof park cveća HolandijaProleće je u punom cvatu, te ljudi širom sveta posećuju cvetne parkove kako bi uživali u blagodetima najlepšeg godišnjeg doba, piše Nacionalna Geografija Srbija.

Jedna od najpoznatijih takvih atrakcija je botanička bašta Keukenhof, internacionalni park cveća u Holandiji koji datira iz 1949. godine.

Smešten gotovo na samoj obali gradića Lase, između Amsterdama i Haga, Keukenhof je najveća bašta na svetu koja sadrži 800 vrsta lala po kojima je region poznat. Lokalitet je takođe naseljen poljima zumbula, narcisa, ruža i irisa. Više od sedam miliona cveća rascveta se svakog proleća preko 32 hektara zemljišta, čineći Keukenhof najpoželjnijom destinacijom za sve ljubitelje cveća.

Park se svake godine iznova tematski uređuje, a svu lepotu ambijenta dopunjuju stara, viševekovna stabla, živopisni sprudovi, kanali, vodopadi i fontane.

Ovo živopisno mesto je otvoreno samo osam nedelja godišnje, a za to vreme ga poseti oko 800.000 posetilaca.

Inače, lale su stigle u Holandiju iz Otomanskog carstva, današnje Turske, tokom 16. veka. Kasnije, godine 1857. u Holandiji je doneto rešenje o nadgledanju trgovine cvećem.

Počele su da se gaje namenski, ne samo lale već i narcisi, zumbuli, frezije i drugo lukovičasto cveće. Na taj način su stvorene hiljade cvetnih ornamenata koji su kasnije poslužili za stvaranje veličanstvenih parkova, a sečeno cveće je počelo da se izvozi.

Galeriju fotografija možete pogledati OVDE

(Izvor, foto: NationalGeographic Srbija)

Tags: ,


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS


Najnovije: Na portalu

grupa pancevo

konoba32 baner mob

10906531 721735721273076 3753183143446782296 n

Mima artwork

Logo KAREJA2

pancevo city