Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Da li smo mi zaista napravljeni od zvezda? - | K-013 Portal

Da li smo mi zaista napravljeni od zvezda?

Internetom kruži poslovica koja glasi: “Budi skroman, jer si stvoren od zemlje. Budi plemenit, jer si napravljen od zvezda” (Be humble for you are made of Earth, Be noble for you are made of stars). Skoro svi govore da je ta poslovica srpska, mada za to nemamo dokaza. Po svoj prilici, poslovica je sirijska ili iranska, ali to nije ni toliko bitno, jer je ono što ta poslovica kaže prava istina.

I to ne važi samo za nas, već za sve što se nalazi na Zemlji.

Objasnićemo vam kako.

Elem, ceo naš organizam, naše kosti, kože i drugi delovi tela su sastavljeni od atoma. Atomi ugljenika, kiseonika i azota u našem telu su prvobitno nastali u zvezdama.

Nakon Velikog praska (momenta nastanka svemira) postojali su samo vodonik i helijum. Svi ostali elementi su nastali kasnije eksplozijom unutar zvezda, kada su se stvorili odgovarajući hemijski procesi (nuklearna fuzija). Kada zvezda eksplodira stvori se supernova, i tada se u svemir ispusti velika količina zvezdane prašine. Ta prašina se polako skupljala i međusobno privlačila, i onda su se iz nje stvarale planete.

Tako je nastala i Zemlja. Svi elementi na Zemlji, dakle, od kojih smo i mi sastavljeni, su nekada bili unutrašnjost zvezda. Zvezda koje su postojale pre stotinu milijardi godina. Setite se toga kada sledeći put budete gledali u nebo.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.