Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Sledeći NASA rover će snimati zvuke na Marsu - | K-013 Portal

Sledeći NASA rover će snimati zvuke na Marsu

Do sada je čovečanstvo videlo dosta fotografija koje je napravio NASA rover Kjurositi sa površine Marsa, a od sada će sledeći NASA rover pružiti mogućnost i da čujemo zvuke s Crvene planete. Curiosity NASA rover proslavio je pre neki dan četvrtu godišnjicu od svog dolaska na Mars. Za vreme koje je tamo robot je istraživao unutrašnjost kratera Gejl i napravio niz fenomenalnih otkrića među kojima su i znaci da je ta planeta nekada imala vodu u tečnom stanju.

U naredne četiri godine "Kjuriositiju" će se pridružiti novi NASA rover "Mars 2020", a novi "Marsovski istraživač" imaće poboljšanu istraživačku opremu.

"Mislim da će te kamere napraviti neke od najuzbudljivijih fotografija" izjavio je zamenik menadžera projekta Metju Volis, a preneo portal „Spejs“.

Roverove kamere neće se samo fokusirati na pejzaž Marsa, već će posebnu pažnju obratiti na sletanje na površinu planete i omogućiti vredne informacije kako se svemirska letelica ponaša dok ulazi u atmosferu planete.

"Nikada do sada nismo koristili padobran na Marsu. Padobran je uvek bio u fokusu naših razgovora o rizicima. Želimo da shvatimo fiziku naduvavanja padobrana koliko god je moguće." , rekao je Volis.

Kamere sledećeg mars rovera "Mars 2020“ biće takođe opremljene mikrofonima i prvenstveno će se fokusirati na probleme inženjeringa.

"Čućemo kako se okreću točkovi, kako radi bušilica i, verovatno, kako se kreće rover", rekao je Volis.

Mikrofon će se nalaziti na roverovoj super kameri, koja će koristiti laser za analizu hemijskih jedinjenja i mineralogije površine, kao i potragu za organskim jedinjenjima u tlu.

"Kada zapravo ispale laser i prikupe spektralne podatke, moći će istovremeno da prikupe i zvučne podatke. Vrlo dobro mogu da se čuju stvari na udaljenosti od tri do šest metara od mikrofona. Čućemo mnogo divnih stvari.Mikrofoni će takođe hvatati interakcije vetra, ili barem vetrova prilično velike brzine".dodao je na kraju Volis.

To možda i ne zvuči kao nešto bitno, uzimajući u obzir da duvanje vetra preko mikrofona zvuči nešto kao statika, ali će čovečanstvu pružiti mogućnost da čuje vetrove sa druge planete.Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.


Najnovije: Na portalu

BIG PA Zaplesimo Zajedno 460x600

viber slika 2024 04 10 17 36 01 321

 grupa pancevo

konoba32 baner mob

10906531 721735721273076 3753183143446782296 n

Mima artwork

Logo KAREJA2

pancevo city