Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Infarkt ili srčani udar među vodećim je uzročnicima smrti u svetu - | K-013 Portal

Infarkt ili srčani udar među vodećim je uzročnicima smrti u svetu

Infarkt

Nova studija iz SAD pokazuje da muškarci znatno češće doživljavaju srčani udar (infarkt) nego žene: jedan od 9 muškaraca će doživeti infarkt pre 70. godine svog života u poređenju sa jednom od 30 žena.

U životnoj dobi od 45 godina, muški pol je u riziku od infarkta sa smrtnim ishodom oko 11%, dok je kod ženskog pola rizik 3%.

Istraživanje navodi da se smrtni ishod u oba navedena životna doba dešava prerano i iznenada, što može razarajuće uticati na porodicu. Oko 450.000 Amerikanaca svake godine umre od infarkta, a većina njih nikada nije imala problema sa srcem.

Kao glavni faktori rizika za infarkt navode se već poznati faktori poput cigareta, visokog krvnog pritiska, visokog nivoa holesterola i dijabetesa. Ne treba zanemaritii ni druge faktore koji opterećuju naše krvne sudove i srce: stres, gojaznost, nepravilna ishrana i nedovoljno fizičkih aktivnosti.

Savet istraživača je da oba pola, a naročito muški, u pedesetim godinama urade EKG, (elektrokardiogram) koji može otkriti eventualne srčane probleme.

Istraživanje se osvrnulo i na dugotrajnu studiju iz 1948. godine u kojoj je učestvovalo više od 5200 muškaraca i žena starosti od 28 do 62 godine. Ta se studija bavila uticajem 4 navedena glavna faktora za srčane probleme. Nijedan učesnik nije imao probleme sa srcem na početku studije, a većina učesnika bila je bele rase, pa rezultati nisu bili merodavni za druge rase.

Posle 10 godina praćenja, 375 učesnika je umrlo od srčanog udara. Tada je, prema podacima, rizik bio čak 12% kod osoba sa dva ili više faktora rizika, a kao vodeći faktor i za muškarce i za žene navodio se visok krvni pritisak.

Međutim, tokom godina broj osoba sa srčanim problemima je opao jer je sve više osoba kontrolisalo krvni pritisak, holesterol, šećer u krvi i smanjivalo i ostavljalo cigarete. Tokom narednih 30 godina, broj osoba sa srčanim problemima se prepolovio.

Istraživanje navodi da mnoge osobe mešaju pojmove srčanih problema i srčanog udara (infarkta). Srčani problemi su blaži i dugotrajniji, a srčani udar – iznenadan i jak.

Istraživači su objavili i podatak da žene imaju manje šanse za lečenje od infarkta u odnosu na muškarce, i to 25% manje za angiografiju i čak 29% za angioplastiku (otvaranje blokirane arterije).

Na kraju istraživanja navodi se da bez obzira na poboljšanja u lečenju pacijenata od srčanog udara tokom poslednjih decenija, postoji prostor za unapređenje, posebno kod žena.

Srčani udar i dalje ostaje veliki faktor za smrtnost svuda u svetu. Šanse za oporavak su iz godine u godinu sve veće, ali se svi slažu da je to još uvek nedovoljno i da se monogo više može učiniti na preventivi.

Ono što mi sami možemo doprineti u borbi protiv velikog broja srčanih udara jeste da vodimo računa o načinu i kvalitetu života, čime možemo smanjiti rizike, a redovnim lekarskim pregledima možemo na vreme uočiti potencijalne opasnosti po naše srce, zdravlje i naš život.

Tags: ,


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.