Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website 6.BUDI: Odžana debata "Koga zanima dečje pozorište" - | K-013 Portal

6.BUDI: Odžana debata "Koga zanima dečje pozorište"

Debata „Koga zanima dečje pozorište” održana je u subotu, 21. maja, u okviru Bijenala Umetničkog dečjeg izraza (BUDI) u dvorištu Narodnog muzeja Pančevo. Za tu priliku prostor je bio dekorisan Guliverovim vešom, koji su gosti iz Kotora doneli da “osuše”, a ostaće BUDI-ju na poklon. Učesnici tribine bili su reditelj i direktor Kotorskog pozorišnog festivala Petar Pejaković, dramski pisac i direktor pozorišta lutaka ,,Pinokio“ iz Beograda Igor Bojović, predsednica “Bitef Polifonije”, Ljubica Beljanski – Ristić, pozorišni i dramski pedagog Dijana Kržanić – Tepavac i Jovana Rakić iz Servisa za savremeni ples ,,Stanica“, a moderatorka događaja bila je Marija Samardžić.

Kao dobru praksu pozorišnog festivala okrenutog detetu, Dijana Kržanić Tepavac navodi Kotorski festival.

Ljubica Beljanski Ristić ističe da je jako važno da postoje ljudi koje će pozorište održavati.

–  Mislim da je pozorište za decu potrebno ovom svetu –kako nama koji smo bili deca, tako i onima koji će biti odrasli. Pozorište se bavi životnim situacijama i daje potpuno drugu dimenziju osećaja, pogleda, raznih stvari koje su važne za život, a to daju na jedan način koji otvara svetove – kaže ona.

O istoriji ovog istaknutog međunarodnog festivala, koji će se, ove godine, od 1. do 12. jula održavati u Kotoru, govorio je ražiser i direktor Petar Pejaković.

– Godinama je festival u Šibeniku, „Festival deteta“, okupljao sve ljude koji su posvećeni pozorišnoj umetnosti za decu. Ukazala se potreba za sličnim festivalom I na ovim prostorima. Festival u Kotoru postoji od 1993. i traje s velikim uspehom. U tih dvanaest dana posetioci će moći da vide više od osamdeset programa namenjenih deci, na letnjoj pozornici, po trgovima u Kotoru – na dvadesetak lokacija u Starom gradu i oko njega uz more. Ugostićemo umetnike iz dvadesetak zemalja.

Dobro iskustvo sa pozorišnog festivala nosi i Igor Bojović, direktor pozorišta „Pinokio“. On kaže da je festival u Kotoru pokazao kako može ozbiljno da se radi za decu.

Jovana Rakić iz Servisa za savremeni ples ,,Stanica“ predstavila je projekat „Generator” koji čine ,,Vežbanka za pokret i ples“ i priručnik ,,Kako upoznati decu s pozorištem i pozorište s decom?“ Obe publikacije su namenjene vaspitačima, učiteljima, roditeljima i svim onima koji žele da deci približe pozorište i ples.

Nakon debate publika je pogledala promotivni film o Kotorskom pozorišnom festivalu, a u muzičkom delu programa nastupili su mladi reperi iz Zrenjanina „Roker ćurke” i dečji hor Vokal Kids.

M. Manić



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.