Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website 70 godina od doseljavanja Makedonaca u Vojvodinu - | K-013 Portal

70 godina od doseljavanja Makedonaca u Vojvodinu

Svečanošću u Pančevu u subotu, 9.aprila, počelo je obeležavanje 70 godina od doseljavanja Makedonaca u Vojvodinu, a do kraja godine tim povodom biće organizovano više različitih kulturnih događaja.

Zbog lošeg vremena izostale su neke od planiranih aktivnosti, ali su u holu gradske uprave pripadnici makedonske nacionalne zajednice u Republici Srbiji sa svojim gostima na svečanosti odali poštovanje svojim precima koji su pre 70 godina došli kao kolonisti u Vojvodinu.

Borče Veličkovski, predsednik Nacionalnog saveta makedonske nacionalne zajednice rekao je da je povodom jubileja tokom cele godine pripremljeno niz kulturno umetničkih programa koji sublimiraju i predstavljaju elemente kulture Makedonaca i ističu vrednosti kulturne baštine makedonske nacionalne zajednice na ovim prostorima.

“Izdavanje i promovisanje monografije, snimanje i projekcije dokumentarnog filma, izbor himne Makedonaca u Srbiji, likovni i literarni konkursi u školama u kojima se uči makedonski jezik sa elementima nacionalne kulture, izložba koja će obići sva mesta u kojima deluju makedonska udruženja u Vojvodini, samo su deo ove manifestacije koja će trajati tokom cele godine i koju će zatvoriti postavljanje spomenika ,,Majka Makedonija'' vajara mr Siniše Noveskog i svečana akademija na kojoj će prisustvovati predsednici Srbije i Makedonije, rekao je Veličkovski.

On je rekao da će u monografiji pod nazivom “70 godina od doseljavanja Makedonaca u Vojvodinu”, koju je uradio prof. dr Simo Mladenovski iz Makedonije, biti dat karakterističan opis tog puta Makedonaca na ove prostore koji je trajao danima, uglavnom vozom.

“Odlukom tadašnjih vlasti na prostor Pančeva trebalo je da se doseli oko 2.000 porodica, odnosno oko 12.000 ljudi. Međutim, zbog svega onog što je država tada nudila, besplatne kuće i besplatna imanja, taj broj je bio mnogo veći i iznosio je oko dvadesetak hiljada ljudi, ispričao je Veličkovski.

Trenutno u Srbiji živi 20.755 pripadnika makedonske nacionalne zajednice, međutim, procene OEBS-a su da ih ima oko sto hiljada u Srbiji. Trećina ih živi upravo na teritoriji Pančeva.

Bojan Đorđev, zamenik ambasadora Republike Makedonije u Srbiji izjavio je da su veze između Srbije i Makedonije dobre i da postaju sve bolje iz godine u godinu, posebno kada je reč o pravu Makedonaca da uče na svom maternjem jeziku.

Saša Pavlov, gradonačelnik Pančeva čestitao je ovaj jubilej pripadnicima makedonske nacionalne zajednice i naglasio da je dolazak Makedonaca u ove krajeve pokazao specifičnosti koje imamo kao Grad Pančevo, a to je da svakoga ko dođe, prođe ili imamo sreće i ostane, znamo da ugostimo i pružimo sve ono što je potrebno.

Nakon Pančeva, organizovana je i poseta mesnim zajednicama Kačarevo, Glogonj i Jabuka, mestima u kojima su Makedonci trajno nastanjeni.

Centralna proslava jubileja 70 godina od doseljavanja Makedonaca u Vojvodinu takođe će biti organizovana krajem godine u Pančevu u prisustvu predsednika Srbije i Makedonije.

V.J.P.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.