Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Bez panike zbog stočne bolesti, ne prenosi se na ljude - | K-013 Portal

Bez panike zbog stočne bolesti, ne prenosi se na ljude

Povodom registrovanog virusnog oboljenja „nodularni dermatitis“ takozvane bolesti krgave kože kod goveda, Vlada Republike Srbije obaveštava građane da se virus ne prenosi na ljude i da nema razloga za zabrinutost.

U saopštenju za javnost takođe se navodi da je nadoknada štete za prve registrovane slučajeve obolelih goveda već počela.

Apelujemo na vlasnike goveda koji primete neke od siptoma bolesti – čvorići koji se pretvaraju u kraste ili rane na koži, oticanje nogu, kašalj, obilno curenje iz nosa, izlučivanje pljuvačke, suzenje očiju, infekcija oka i groznica - da se obavezno jave svom veterinaru, navodi se u saopštenju.

Obolela životinja je iscrpljena, odbija da jede i gubi na težini.

Nodularni dermatitis se u Srbiji pojavio kod goveda pošto je prethodno registrovan u Bugarskoj i Makedoniji. Budući da je registrovan mali broj slučajeva obolelih goveda i da je pod punom veterinarskom i sanitarnom kontrolom, Vlada Srbije apeluje na građane da ne podležu neproverenim informacijama, već da za svaku nedoumicu kontaktiraju nadležne institucije.

V.J.P.Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS