Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Bolnička mrtvačnica postaje privatni poslovni prostor - | K-013 Portal

Bolnička mrtvačnica postaje privatni poslovni prostor

Opšta bolnica Pančevo rešila je da prekine teskobnu realnost dela podrumskog prostora mrtvačnice u okviru Odeljenja patologije. Reč je o takozvanoj hladnjači u kojoj završavaju preminuli na odeljenjima ove zdravstvene ustanove, koja će biti renovirana zahvaljujući finansijskoj injekciji od 45.000 evra, koju će ubrizgati novi zakupac i najbolji ponuđač na upravo završenom javnom nadmetanju, uz još 95.000 dinara mesečne zakupnine.

Ovaj inovativni, a javnosti neobičan korak, pomoćnik direktora bolnice dr Dušan Stojić naziva odličnim poslovnim potezom, kojim će sada zapuštene i skučene prostorije bolničke mrtvačnice biti proširene. Minijaturna hladnjača patologije trenutno može da primi najviše pet pokojnika, što je nedovoljno, s obzirom na to da mesečno smrt u bolnici zatekne oko 75 pacijenata. „Populacija je sve starija, a zbog krize i cena lekova pacijenti nam dolaze u sve zapuštenijem stanju, pa broj preminulih može nekoga i da iznenadi. Do sada smo se uglavnom snalazili, pokojnike smo u najkraćem mogućem roku predavali porodicama. Pa i vikendom, upravo da bismo rasteretili hladnjaču, a nakon rekonstrukcije biće obezbeđeno 20 mesta, bolji i pristojniji uslovi za smeštaj pokojnika”, kaže za „Politiku” dr Stojić.

U bolnici naglašavaju da su dobijene sve saglasnosti republičkih i pokrajinskih inspekcija i sekretarijata za izdavanje podrumskog prostora u sklopu bolnice, te da je javno nadmetanje sprovedeno kako ne bi bilo primedbi na čitav proces njegovog izdavanja.

Prema ugovoru o zakupu, nakon izrade idejnog rešenja i pribavljanja dozvola za izvođenje radova, novi partner pančevačke bolnice ima tri meseca za završetak adaptacije prostora mrtvačnice u kojoj će smeštati, oblačiti i „izdavati” pokojnike, ali neće imati pravo da prodaje pogrebnu opremu. S druge strane, bolnica će od 95.000 dinara prihoda moći da pojača medicinski kadar, koji je u stalnom brojčanom zaostatku sa realnim potrebama.

Dr Stojić ističe da je od 2009. godine bolnici odobravano zapošljavanje „na kašičicu”, a da istovremeno lekari i sestre odlaze u penziju, invalidninu, a naročito u inostranstvo. Novac od zakupa je jedan od retkih prihoda koje mogu da ostvare i biće iskorišćen za popunjavanje praznina, angažovanjem bar nekoliko medicinskih radnika.

Upravo izdata minijaturna „hladnjača” tek je deo Odeljenja patologije, pored obdukcione sale, kancelarija, niza hodnika i prostora u kojem porodice preuzimaju pokojnike, koji je dugi niz godina u podjednako lošem stanju. „Uslovi za rad u našoj prosekturi veoma su otežani. Neophodna je kompletna rekonstrukcija, koja je planirana kada i renoviranje Internog odeljenja, ali za sada to nije moguće. U obdukcionoj sali je slabo osvetljenje, loša ventilacija, a stolovi su stari. Mora da se sredi i kanalizaciona mreža, jer dolazi do zapušavanja odvoda, a trebalo bi da se zanove i neki instrumenti. Situacija je takva kakva je, a kolege obducenti se svakodnevno snalaze da obave posao”, dodaje za naš list dr Isidora Ranisavljević Katuca, načelnica Odeljenja patologije.

Izvor: Politika / Olga Janković , Foto: Olga Janković



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.