Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website „Dani Vajferta“ biće održani 9. i 10. juna u Pančevu - | K-013 Portal

„Dani Vajferta“ biće održani 9. i 10. juna u Pančevu

Turistička organizacija Pančevo organizovaće treći put za redom manifestaciju “Dani Vajferta”, 9. i 10. juna u centru grada, u ulicama Nikole Tesle, Nikole Đurkovića, Mučeničkoj i na Trgu Đorđa Vajferta.

Nikola Stoilković, vd direktora Turističke organizacije Pančevo kaže za Pančevo Online da je sve spremno za ovogodišnju manifestaciju.

Približavaju nam se treći Dani Vajferta, a kako bismo što više turista tih dana doveli u naš grad nešto ranije smo počeli s kampanjom promocije manifestacije. Imali smo predstavljanje u Temišvaru prošle nedelje, pred nama je i “Beogradski manifest” od 26. do 28. maja na Kalemegdanu, a učestvovaćemo i na Danima Vojvodine na Trgu republike u Beogradu 2. i 3. juna. U Pančevu, vikend pre održavanja manifestacije organizovaćemo promociju Dana Vajferta u Kafeu Babis i u bašti stare Vajfertove pivare, najavio je Stoilković.

Turistička organizacija Vojvodine organizovaće trodnevni izlet po Južnom Banatu za oko 50 novinaraa iz Rumunije, Bugarske, Mađarske, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i najverovatnije i Slovenije, a fokus njihove posete biće na Danima Vajferta i Pančevu.


Nikola Stoilković, v.d. direktora Turističke organizacije Pančevo

Iskoristićemo manifestaciju Dani Vajferta da na što bolji način ispromovišemo Pančevo kao turističku destinaciju za potencijalne turiste iz svih tih zemalja. Pokazaćemo im i Pančevo s reke Tamiš, zahvaljujući plovilu “Panuka”, katamaranu koji smo dobili od Grada Pančeva, pokazaćemo im jedini par svetionika na toku Dunava. Tranzitan smo grad za turiste, ali je nama cilj da ih zadržimo da prenoće kod nas, objasnio je Stoilković.

Smeštaj u Pančevu više nije veliki problem, jer sada postoji određeni broj kategorizovanih smeštajnih kapaciteta u kojima turisti mogu da prenoće.

Smeštajnih kapaciteta nikad dovoljno, a s obzirom da više nismo industrijski grad, trebalo bi da se preorjentišemo i na što veću iskorišćenost turističkih potencijala koji postoje u velikom broju.Uložićemo trud i dosta energije da svima pokažemo zelenu stranu grada Pančeva, jer nismo više crna tačka na mapi Srbije. Dosta nam je priča da je Pančevo crna tačka u ovom delu Južnog Banata i Vojvodine, životna sredina je sve čistija, a naš grad i sva naseljena mesta imaju čime da se pohvale, tako da ćemo raditi na njihovoj promociji. Očekujem i veliku podršku Gradske uprave u tome, kazao je Nikola Stoilković.

Turistička organizacija Pančevo od 5. do 7. juna organizovaće nekoliko turističkih obilazaka koji će obuhvatiti postojeću Vajfertovu rutu, a koja počinje od njegove rodne kuće u današnjoj Ulici Nikole Tesle broj 2, put će dalji voditi pored popularne „Slavine” kod današnje autobuske stanice, a jedna stanica na tom gradskom putešestviju biće i kapela Svete Ane, a zatim i grob Đorđa Vajferta na starom katoličkom groblju. 

Ove turističke ture prvenstveno će biti namenjene srednjoškolcima, a turistički vodič će pokušati što više da mladima predstavi istoriju zanatskog pivarstva u našem gradu, ali i da ih upozna s bogatom kulturom i istorijom Pančeva. U okviru Vajfertove rute srednjoškolci će obići Muzej železnice, staro gradsko jezgro, Narodni muzej i druge istorijske znamenitosti u centru Pančeva. U srednjim školama ima dosta učenika izvan Pančeva koji ne znaju mnogo o našem gradu, kazao je Stoilković.

U kreiranju turističkih proizvoda našeg grada i samoj promociji Turistička organizacija Pančevo ima veliku pomoć i podršku Turističke organizacije Vojvodine.

Oni će prisustvovati na Danima Vajferta u Pančevu kako bi nam svojim savetima i predlozima pomogli kako da se izvuče maksimum od postojećih potencijala koje imamo. Zbog toga želim da se zahvalim direktorki Turističke organizacije Vojvodine Nataši Pavlović i njenom saradniku Damiru Rajtenbahu, kaže Stoilković.

Cilj Dana Vajferta je i da se predstavi što više “kraft” pivara i pomogne njihov razvoj u našoj sredini. U Pančevu je trenutno registrovano pet malih zanatskih pivara, očekuje se da će sve one da se predstave na Danima Vajferta.

Na Danima Vajferta biće predstavljeno 19 “kraft” pivara u Ulici Nikole Tesle koja će 9. i 10. juna biti Ulica piva, dok će Nikole Đurkovića biti Ulica hrane u kojoj će se predstaviti proizvođači pivskih kobasica, ali i sva udruženja koja se bave zanatskom proizvodnjom hrane.

Biće to prilika da se na jednom mestu okupe privrednici i mali pivari koji na jednom mestu mogu da razmene iskustva. Naglasio bih da će Dani Vajferta biti najlegalnija manifestacija u Srbiji, odnosno to znači da će se hrana i pivo kupovati kuponima. Kupone će građani moći da kupe na jednom od četiri štanda s fiskalnim kasama. To je način da se sve uvede u legalne tokove, da postoji precizna evidencija koliko je čega prodato, plaćen je porez koji se vraća na taj način Gradu. Prateći prioritete države na polju suzbijanja sive ekonomije ovo je način da se prati prodaja hrane i piće putem kupona, a da za svaki kupon bude izdat fiskalni račun, objasnio je Nikola Stoilković.

Sve zainteresovane zanatlije za izlaganje na štandovima u Ulici hrane tokom Dana Vajferta mogu da se jave u Turističku organizaciju Pančevo u Ulici Vojvode Petra Bojovića 2.

Bez obzira što je budžet manifestacije isti kao prethodnih godina, organizatori su se potrudili da organizuju bogatiji i sadržajniji program, za sve generacije i za svačiji ukus, a najveći broj učesnika programa biće naši poznati i nagrađivani Pančevci.

U petak, 9. juna, program će početi od 18 sati, koncertom predgrupe “Tri put” iz Pančeva, a u nastavku će biti veliki koncert grupe “Van Gogh”. Program obe večeri vodiće mađioničar Big Lale i pančevačka novinarka Biljana Gnjidić.

Nikola Stoilković kaže da će subota, 10. jun biti osmišljena kao porodični dan.

Tog dana imaćemo reviju banatskih nošnji, a KUD Stanko Paunović premijerno će se predstaviti publici s banatskim okretnim igrama. Svetovnom muzikom predstaviće se mr Vera Carina i Pančevačko srpsko crkveno pevačko društvo, kao i njihov dečji hor. Nakon njih, koncert će na bini imati i Tamburaški orkestar Vojvođanski san, a za kraj večeri pripremili smo koncert benda Garavi sokak. Svi ovi učesnici, osim Garavog sokaka, su ove godine višestruko nagrađivani na različitim domaćim i stranim manifestacijama i promoteri su Pančeva na najbolji mogući način, kaže Stoilković.

Prvog Dana Vajferta biće organizovane i besplatne promotivne vožnje katamaranom, prijave će se vršiti u Turističkoj organizaciji Pančevo, a to će biti prilika građanima da upoznaju naš grad s vode.

Želim da se zahvalim Gradu Pančevu što je „Dane Vajferta“ prepoznao kao gradsku manifestaciju i što podržava naše napore da što bolje predstavimo ovaj turistički potencijal.

Takođe želim da se zahvalim Gradu što nam je na poverenje dao katamaran koji će biti korišćen za turističku promociju Pančeva. Do kraja godine vožnje katamaranom biće besplatne. Građani Pančeva i svih devet naseljenih mesta do kraja godine imaće priliku besplatno da se voze katamaranom po Tamišu i da upoznaju grad na nešto drugačiji način, izjavio je Nikola Stoilković.

Prvi čovek Turističke organizacije Pančevo od Dana Vajferta očekuje da bude najposećenija manifestacija do sada u našem gradu, jer postoje neke procene da će u ta dva dana Pančevo posetiti više od 15.000 ljudi.

Glavni izvođač u okviru „Dana Vajferta“ biće bend Van Gogh koji će na velikoj bini nastupiti u petak, 9. juna. Zvonimir Đukić Đule kaže da jedva čeka koncert u Pančevu.

Blizu je Beograda, ali dugi dugi niz godina nismo svirali u Pančevu. Pre dve tri godine smo bili u Pančevu kada smo predstavljali knjigu, a sada smo dobili priliku da sviramo na „Danima Vajferta“. Ime Vajfert za Pančevo i za svet znači puno. Naše gostovanje u Pančevu 9. juna biće kao koncert koji je imao i Sidnej i Beograd i svi gradovi na našim turnejama. Pozivam sve da dođu, da u dobrom ritmu, s pozitivnom energijom, u dobroj harmoniji i skladu provedemo to veče. Puno nam znači susret s publikom grada Pančeva, kazao je Đule.

Đule kaže da su njemu i članovima Van Gogha ostali u lepom sećanju tradicionalni koncerti u Studentskom u Pančevu.

To je možda bio jedan od najlepših prostora u bivšoj Jugoslaviji i žao mi je što Studentski više nije mesto gde može da se svira, to su odlične energije bile. Svaki koncert je veliki za sebe u susretu s publikom, ali kad kažemo veliki mislimo na veliku binu i veliku produkciju. Pamtimo i koncert na stadionu u Starčevu po nekoj kiši. Nadamo se da će 9. juna biti dobro vreme na našoj strani, mada i ako padne neka sitna kiša, neće biti strašno, nismo od šećera, kaže uz smeh Đule.

Na koncertu u Pančevu Van Gogh će svirati pesme koje su obeležile njihovu karijeru. Ovih dana objavljen je i novi, peti, spot aktuelnog albuma „Neumeren u svemu“.

Exit je najavio naše gostovanje po želji grupe Killer da budemo njihovi gosti 5. jula. Pred nama je letnja turneja i u sklopu tih datuma, nalazi se i Pančevo 9. juna. Glavni krivci što ćemo nastupiti pred Pančevcima je Nikola Stoilković, direktor Turističke organizacije Pančevo, mlad čovek koji brine o dobroj pozitivnoj energiji i čovek kome zvuk gitare i huk omladine znači više od nekih neukusnih nota, koji nisu tradicija. Dosta toga neukusnog gledamo s televizije, čitamo po raznim medijima, vreme je da omladina i njihovi roditelji u gradu kao što je Pančevo dobiju jedan urbani rokenrol koncert, kakav spremamo za 9. jun, rekao je Zvonimir Đukić Đule.

Poslušajte pesmu „Neumeren u svemu“ na youtube kanalu, a onda 9. juna uživo u Pančevu:



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.