Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Dva potvrđena slučaja groznice Zapadnog Nila u Južnobanatskom okrugu - | K-013 Portal

Dva potvrđena slučaja groznice Zapadnog Nila u Južnobanatskom okrugu

groznica Zapadnog Nila

Na osnovu podataka dostavljenih Institutu za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” u skladu sa Preporukama za nadzor nad groznicom Zapadnog Nila u humanoj populaciji u sezoni 2021. godine Instituta za javno zdravlje Srbije i laboratorijskih kriterijuma prema preporukama Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti) na teritoriji Republike Srbije, do 09.09.2021. godine registrovano je 12 potvrđenih slučajeva obolevanja od groznice Zapadnog Nila.

Oboljenja su registrovana kod osoba sa teritorija Srednjebanatskog (jedan slučaj), grada Beograda (dva), Južnobanatskog (dva), Sremskog (dva) i Južnobačkog (pet) okruga, objavio je Batut.

Na osnovu izveštaja Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju od 06.09.2021. godine, prisustvo genoma virusa Zapadnog Nila otkriveno je u domaćim komarcima Culex pipiens sa lokacija na teritoriji grada Pančeva, Novog Sada i Beograda, kao i na lokaciji teritorije Palić.

Na osnovu izveštaja Uprave za veterinu, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede od 07.09.2021. godine, prisustvo genoma virusa Zapadnog Nila otkriveno je u divljim pticama se teritorije Južnobačkog (dve ptice) i Južnobanatskog (jedna) okruga.

Do 02.09.2021. godine u zemljama Evropske unije (EU) i Evropske ekonomske unije [European economic union (EEU)] u humanoj populaciji prijavljen je ukupno 71 slučaj obolevanja od groznice Zapadnog Nila, i to u Grčkoj (34), Italiji (24), Rumuniji (4), Austriji (3), Španiji (3) i Mađarskoj (3). U istom periodu u državama EU registrovana su dva smrtna ishoda koji se mogu dovesti u vezu sa obolevanjem od groznice Zapadnog Nila i to u Grčkoj (jedan) i Rumuniji (jedan).



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS