Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Evropska komisija odobrila NIS-u pripajanje Petrohemije - | K-013 Portal
pancevo, hip petrohemija, nis, evropska komisija

Evropska komisija odobrila NIS-u pripajanje PetrohemijeEvropska komisija odobrila je da se HIP Petrohemija iz Pančeva pripoji Naftnoj industriji Srbije (NIS).

EK je procenila da predložena akvizicija neće biti štetna po konkurentnost tržišta.

HIP Petrohemija je, kako podseća EK, srpska kompanija aktivna u proizvodnji etilena, polietilena i sintetičke gume, dok je NIS vertikalno integrisana energetska kompanija.

Predlog akvizicije je ispitan u okviru pojednostavljenog postupka revizije spajanja, dodaje EK.

Ministarstvo privrede, NIS i HIP Petrohemija potpisali su krajem decembra Ugovor o strateškom partnerstvu.

Ugovorom se vlasnički udeo NIS-a u Petrohemiji povećao sa 20 na 90 odsto akcija uz obavezu novčane dokapitalizacije od 150 miliona evra i izgradnje postrojenja za proizvodnju polipropilena kapaciteta od najmanje 140.000 tona godišnje u roku od šest godina.

Naftna Industrija Srbije (NIS) se jedina i prijavila na javni poziv za izbor strateškog investitora za Akcionarsko društvo za proizvodnju petrohemisjkih proizvoda, sirovina i hemikalija HIP – Petrohemija Pančevo.

Ministarstvo privrede je 9. septembra pozvalo sva zainteresovana domaća i strana pravna lica da učestvuju u postupku privatizacije, modelom stateškog partnerstva dokapitalizacijom HIP – Petrohemije i podnesu svoje prijave za izbor strateškog investitora.

Tokom 2004. godine HIP-Petrohemija je postala akcionarsko društvo kroz konverziju dugova u kapital. U julu 2010. godine vlasnička struktura promenjena je u korist glavnih poverilaca.

Vlada Republike Srbije je 2013. godine donela Akcioni plan za okončanje restrukturiranja.

Država je u decembru 2016. godine preuzela dugove Petrohemije prema NIS-u u iznosu od 13 milijardi dinara.

loading...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter  i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.