Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website “Gde je moja kuća” nova zbirka poezije Ivanke Radmanović - | K-013 Portal

“Gde je moja kuća” nova zbirka poezije Ivanke Radmanović

“Gde je moja kuća”, zbirka poezije i priča treća je samostalna knjiga naše sugrađanke Ivanke Radmanović.

Knjiga je izašla iz štampe početkom oktobra, a izdavači su Prometej, Novi Sad i Udruženje književnika Srbije. Prvi put biće predstavljena čitaocima na Beogradskom sajmu knjiga, na štandu Prometeja, kao i na štandu Uprave za dijasporu.

Za razliku od prethodnih zbirki “Amarant” ili O besmrtnoj ljubavi (ARTE 2013, nagrada POET) i “Rajski kavez” ( Udruženje književnika Srbije, 2014, nagrada Milan Rakić) u ovoj knjizi, umesto ljubavnom poezijom, autorka se predstavlja refleksivnom pesmama.

- Knjiga ima šest ciklusa, od kojih svaki počinje pričom. Kroz simboliku, slikanje prirode, kroz likove onih koji su minuli, cilj ove knjige je bio da na nesvakidašnji način prikažem fizičko i duhovno okruženje u kome obitavamo, traganja sa kojima se suočavamo, odnos prema prolaznosti života, ljudskoj sudbini. Otuđenost, lutanja, otkrivanje neslućenog, dragocenost trenutka,  a zatim i pronalaženje svetlosti i smiraja u sopstvenoj duši  neki su od motiva koji se pojavljuju u pesmama, rekla je autorka.

- Kao što me je rukovet stihova Ivanke Radmanović objavljena u zbirci AMARANT ili O besmrtnoj ljubavi svojevremeno navela na pomisao da postoji nezavisan život jezika,tako me novi rukopis iste autorke Gde je moja kuća, navodi da pomislim kako je naše vreme demantovalo teoriju da više nema istinskih, a kamoli velikih pesnika koje će otkrivati tek buduća vremena. Čini se da će Ivanka Radmanović na pitanje gde je moja kuća dobiti odgovor tek kad se nađe u sazvežđu istinskih pesničkih zvezda srpskog jezika, napisao je akademik, Matija Bećković.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.