Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Gosti promocije knjige dobili po – kuću - | K-013 Portal

Gosti promocije knjige dobili po – kuću

U Svečanoj sali Narodnog muzeja Pančevo u petak, 16.decembra, održana je promocija treće samostalne zbirke pesama Ivanke Vanje Radmanović.

Knjiga pod naslovom ”Gde je moja kuća” potvrdila je, te večeri, istančanu misaonost poezije naše sugrađanke i nepresušno bogatstvo njenog pesničkog jezika koji koristi prkoseći ”tumačenjima” da je sve što je namah razumljivo, istovremeno narodno, a sve što je narodno ne može biti umetničko.  

Na promociji svoje treće samostalne zbirke poezije, koja nosi naslov ”Gde je moja kuća”, naša sugrađanka Ivanka Vanja Radmanović, gostima je poklonila po – kuću. Ova naslovna provokacija ima opravdanja u istinitosti i prednovogodišnjem raspoloženju koje je naša književnica najavila predstavljajući svoju poeziju u već prepoznatljivom maniru: estetizovano, uz uvek značajne goste, sa izrazito umetničkim pečatom i uvek – drugačije. 

Iznoseći svoje divljenje za Ivankinu novu zbirku, Matija Bećković je napisao: 

- Novi rukopis autorke ”Gde je moja kuća”, navodi da pomislim kako je naše vreme demantovalo teoriju da više nema istinskih, a kamoli velikih pesnika koje će otkrivati tek buduća vremena.

Vanjinu poeziju je na promociji veoma izražajno govorio Đorđe Marković, dramski umetnik iz Beograda i doktorant na Fakultetu dramskih umetnosti koji je prepoznatljiv po svojoj izuzetnoj dikciji za koju je višestruko nagrađivan, a izvanrednu muzičku pratnju uz tri solo deonice, publici je poklonio klarinetista Nikola Đurica, takođe iz Beograda, široj publici poznat kao pokretač najboljeg orkestra Srbije, nakon zvaničnog takmičenja u organizaciji RTS-a. Moderator programa bila je književnica Gordana Vlajić, takođe naša sugrađanka.

Naša sugrađanka je za svoje prethodne dve zbirke nagrađena nagradom ”Poet” (za knjigu ”Amarant ili o besmrtnoj ljibavi”, IP ARTE 2013) i ”Milan Rakić” (za knjigu ”Rajski kavez”, UKS, 2014). Zbirku ”Gde je moja kuća” potpisuju dva izdavača: IP Prometej iz Novog Sada i UKS, Beograd.

Na kraju programa, u duhu naslova svoje knjige i prednovogodišnjeg raspoloženja, pesnikinja je svim gostima i publici poklonila – kuću, prigodan ukras za novogodišnju jelku.

V.J.P. / G.V.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.