Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website I Pančevo u Noći istraživača 30. septembra - | K-013 Portal

I Pančevo u Noći istraživača 30. septembra

Sedma Noć istraživača u Srbiji održaće se u petak, 30. septembra u dvanaest gradova širom zemlje, ove godine pod sloganom „Istraži, prikaži, znanje potraži“.

U više od 250 gradova održaće se 11. Evropska Noć istraživača, manifestacija koja ima za cilj da pre svega mladima, približi posao istraživača i ukaže na sve načine na koje hrabri naučnici menjaju svet na bolje. 

Noć istraživača u Srbiji održaće se u čak 12 gradova: Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu, Pirotu, Požarevcu, Petnici, Inđiji, Zrenjaninu, Pančevu, Šapcu i Subotici, a ulaz na sve događaje biće besplatan.

Cilj Noći istraživača je da promoviše naučnu karijeru kao izbor mladih i neopredeljenih. Školarci, kao ciljna grupa, bilo osnovci ili srednjoškolci, su oni kojima treba da skrenemo pažnju na značaj nauke, a istovremeno da im pokažemo koliko je nauka zabavan i kreativan posao. Iz tog razloga pokušavamo da na svakoj manifestaciji Noći istraživača pokažemo hobije i druga interesovanja naučnika iz privatnog života – objasnila je dr Tanja Adnađević, koordinatorka Noći istraživača.

Prvi put će svi gradovi imati istovetan program. Za one koji vole da se takmiče, i pobeđuju, spremna je posebna zabava u kojoj će oni najhrabriji dobiti priliku da pobede ekipu naučnika u kvizu znanja ili u društvenoj igri.

Od evolucionih biologa sledi priča na zanimljiv i jasan način, kroz igrice, kviz i različite programe simulacije, koja ima za cilj da provede i upozna sa evolucionim mehanizmima i migracijama. Kroz „EU ćošak” svi zainteresovani dobiće priliku da prate naučne i lične priče istraživača i saznaju kako je moguće uz pomoć Evropske unije ispuniti naučne snove.

Naučno-popularni program od 16 pa do 22 sata, očekuje i Zrenjanince u Kulturnom centru, Subotičane kod Zelene fontane, Šapčane na Glavnom trgu i Pančevce u centru grada.

U prošlogodišnjoj Noći istraživača učestvovao je 1,1 milion građana zajedno sa 18.000 istraživača u 280 gradova Evrope i sveta.

Noć istraživača finansirana je iz programa „HORIZON 2020“ koji predstavlja najveći program Evropske unije za istraživanje i inovacione delatnosti, a u okviru potprograma Marija Sklodovska Kiri. 

U Srbiji pod imenom Noć istraživača postoje dva projekta ReFocuS i Cool&Hot

Koordinator ReFocuS projekta je Institut za biološka istraživanja “Siniša Stanković” sa partnerima Prirodno matematičkim fakultetom iz Niša, Zavodom za zaštitu spomenika kulture Kragujevac i Centrom za promociju nauke.

Projekat Cool&Hot koordinira Fakultet tehničkih nauka Novi Sad sa partnerima Prirodno matematičkim fakultetom iz Novog Sada, Kreativno edukativnim centrom, Visokom tehničkom školom strukovnih studija Zrenjanin, Udruženjem naučnih komunikatora i Centrom za promociju nauke. 

V.J.P.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.