Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Jubilej “70 godina od doseljavanja Makedonaca u Vojvodinu” - | K-013 Portal

Jubilej “70 godina od doseljavanja Makedonaca u Vojvodinu”

Nacionalni savet makedonske nacionalne manjine ove godine obeležava veliki jubilej makedonske nacionalne zajednice „70 godina od doseljavanja Makedonaca u Vojvodinu“.

Tim povodom pripremljeno je niz kulturno umetničkih programa koji sublimiraju i predstavljaju elemente kulture Makedonaca i ističu vrednosti kulturne baštine makedonske nacionalne zajednice na ovim prostorima.

Izdavanje i promovisanje monografije, snimanje i projekcije dokumentarnog filma, izbor himne Makedonaca u Srbiji, likovni i literarni konkursi u školama u kojima se uči makedonski jezik sa elementima nacionalne kulture, izložba koja će obići sva mesta u kojima deluju makedonska udruženja u Vojvodini, samo su deo ove manifestacije koja će trajati tokom cele godine i koju će zatvoriti postavljanje spomenika ,,Majka Makedonija'' vajara mr Siniše Noveskog i svečana akademija na kojoj će prisustvovati predsednici Republike Srbije i Republike Makedonije, navodi se u pozivu.

Svečano otvaranje manifestacije održaće se u subotu, 9. aprila u Pančevu, od 10 časova, kod kafea “Voz'”.

Pored obraćanja zvaničnih gostiju iz lokalnih, pokrajinskih i državnih vlasti, pripadnici makedonske nacionalne zajednice prirediće performans dočaravajući vreme kada su njihovi preci stigli vozom na to mesto pre 70 godina, a zatim će posetiti i mesta u kojima su nakon toga trajno nastanjeni - Jabuka, Kačarevo i Glogonj.

Svečanosti će prisustvovati NJ.E. Vera Jovanovska Tipko, ambasadorka Republike Makedonije u Srbiji, Borče Veličkovski, predsednik Nacionalnog saveta makedonske nacionalne manjine u Srbiji, Saša Pavlov, gradonačelnik grada Pančeva i predstavnici Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, Kancelarije za ljudska i manjinska prava i Vlade AP Vojvodine.

Prilikom poseta simbolično će biti zasađena po jedna mladica makedonskog daba odnosno hrasta, koji predstavlja simbol dugovečnosti, kontinuiteta i suživota.

V.J.P.Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.