Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website KOVIN: Otvoren festival dokumentarnih filmova - | K-013 Portal

KOVIN: Otvoren festival dokumentarnih filmova

kovin, festival dokumentarnog filma, biblioteka kovin

Projekcijom „Dušan Radić-pisac i lekar“ počeo je prvi mali festival dokumentarnih filmova u biblioteci „Vuk Karadžić“ Kovin. Film je predstavio reditelj Boško Milosavljević, sinoć 27.maja, a potom najavio je i naredne prikaze koji će biti emotivani 28. i 29. maja od 20 časova u kovinskoj biblioteci.

Dušan Radić bio je lekar i radio je u Vrnjačkoj Banji sve do smrti 1938.godine. Bio je cenjen i upamćen po blagom i prijateljskom pristupu prema pacijentima i besplatnom lečenju siromašnih. Nazivan je „Blagim doktorom“. Osim što je bio lekar, Radić je bio i književni pisac. Pisao je o „malim“ ljudima, siromašnima, bolesnima, ljudima sa Goča, Jastrepca i Kopaonika, moravskim i rasinskim seljacima, prodirujući u njihov tragizam, i pisao je njihovim jezikom. Objavio je 109 pripovedaka iz seoskog života i života srpske palanke u pet zbirki: Tri kilometra na sat, Kroz život, Na sto ognjeva, Živi nakovanj i Tako mi planinci. Srpska književna zadruga objavila je Radićev roman Selo 1937.godine. Pisao je i pozorišne komade. Njegova dela prevedena su na nekoliko jezika.

Boško Milosavljević pozvao je publiku da u narednim danima obavezno pogledaju i druge interesatne filmove, a posebno je preporučio dokumentarac „Učitelj iz Drimkola“ za koji je siguran da će se gledaocima veoma dopasti. Podsećamo, večeras, 28.maja od 20 časova, na repertoaru su „Tragovima svedoka“ i „Šajtinac i tri priče“, dok će sutradan u istom terminu biti prikazan film „Učitelj iz Drimkola“.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.